Konfitura z czerwonych pomidorów
- Wynik: 185
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 3h 00 min
Sezon pomidorowy trwa i większość znanych mi osób przerabia je na domowy ketchup lub koncentrat pomidorowy a ja postanowiłam zrobić konfiturę. Jeśli jedliście w dzieciństwie pomidory z cukrem nie będziecie zszokowani tym przepisem. Podkreśliłam w tytule czerwone pomidory ponieważ, można też zrobić dżem z zielonych owoców ale to jeszcze przede mną.
Konfitura z pomidorów jest bardzo ciekawa w smaku, idealna w konsystencji. Myślę, że można przetrzeć ją przez sito, żeby pozbyć się pestek ale mnie one wogóle nie przeszkadzają więc tego nie zrobiłam. Smak konfitury zaostrzyłam odrobiną czarnego, świeżo mielonego pieprzu. Idealnie tu pasuje.
Składniki Instrukcje
Pomidory, przekroić na pół, wyciąć twardą część, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć je do garnka, wlać ok. 2 szklanek wody i wsypać cukier. Postawić garnek na małym ogniu i gotować ok. 3 godzin, od czasu do czasu mieszając. Pomidory pięknie się zesmażą a cały płyn odparuje. Pod koniec dodać pieprz, przekręcić młynkiem 3 razy i wymieszać. Gorącą konfiturę przekłądać do wyparzonych słoiczków. Przekręcać do góry dnem.
Smacznego:)