Zupa z pieczonych pomidorów z ciecierzycą
Gorąca, aromatyczna zupa to doskonała propozycja obiadu w zimny dzień. Doskonale syci i rozgrzewa, a pikanterię zawdzięcza paście harissa, którą uwielbiam! Może znaleźć się w menu wegetarian. Zawiera ciecierzycę, zwaną również grochem włoskim, która jest bardzo popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jest ona głównym składnikiem hummusu. Dla wegetarian może być podstawowym składnikiem wielu dań, gdyż ma bardzo dużo wartości odżywczych, a zawarte w niej białko idealnie zastępuje białko zwierzęce. Jej smak perfekcyjnie łączy się ze składnikami wielu kuchni świata. Jest zdrowym dodatkiem do zup, sałatek i dań wielowarzywnych. Doskonale komponuje się z pomidorami, indyjskimi przyprawami czy natką pietruszki.
Składniki:
1 szklanka suszonej ciecierzycy
1 kg pomidorów
1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona na ósemki
1 cebula, drobno posiekana
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
3 łyżki pasty harissa (przepis)
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
sól, świeżo mielony pieprz
4 łyżki oliwy
jogurt grecki i natka pietruszki do podania
Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy na noc dużą ilością zimnej wody. Następnego dnia płuczemy. zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 60 minut). Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy przekrojone na pół pomidory i paprykę czerwoną. Warzywa oprószamy solą i polewamy 2 łyżkami oliwy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C z funkcją termoobiegu przez 60 minut. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę z papryki. W tym czasie rozgrzewamy pozostałą oliwę w dużym garnku z grubym dnem na średnim ogniu. Wsypujemy cebulę i smażymy 3-4 minuty lub do chwili, gdy będzie miękka. Wówczas dodajemy czosnek i mieszając, smażymy kolejne 3-4 minuty, aż czosnek stanie się aromatyczny. Dodajemy seler naciowy i często mieszając, smażymy 4-5 minut. Dodajemy pastę harrisa, mieszamy, następnie dodajemy pomidory z puszki, wędzoną paprykę oraz kumin i smażymy jeszcze 5-6 minut. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy pieczone pomidory i paprykę. Blenderem ucieramy warzywa na gładką masę. Stawiamy garnek z powrotem na ogniu, wlewamy bulion, doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i gotujemy na średnim ogniu 10 minut. Dodajemy ciecierzycę i podgrzewamy zupę jeszcze przez minutę, następnie ponownie doprawiamy jeśli to konieczne. Podajemy gorącą z dodatkiem jogurtu i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, posypaną natką pietruszki.