Zielone pomidory babci Marteczki

Zielone pomidory babci Marteczki
Zdjęcie - Zielone pomidory babci Marteczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielone pomidory babci Marteczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielone pomidory babci Marteczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielone pomidory babci Marteczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielone pomidory babci Marteczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielone pomidory babci Marteczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielone pomidory babci Marteczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielone pomidory babci Marteczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielone pomidory babci Marteczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielone pomidory babci Marteczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielone pomidory babci Marteczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • zielone pomidory
  • cebula
Zalewa:
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l octu
  • 2 l wody
  • przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie, goździki, imbir suszony, gałka muszkatołowa
  • Olej Kujawski tłoczony na zimno z dynii
Przygotowanie

Pomidory i cebulę pokroić drobno, posolić i odstawić na kilka godzin, aż puszczą sok.

Składniki zalewy połączyć i gotować ok. 10 minut. Odcedzić przyprawy i dodać odciśnięte z soku pomidory z cebulą. Gotować ok. 20 minut.

Sałatkę można przygotować w wielu wariantach, np. krojąc pomidory w plastry i dodając pokrojoną w paseczki paprykę lub startą na tarce marchewkę. Można również eksperymentować z przyprawami - dodać liść laurowy, gorczycę czy czarnuszkę oraz olej Kujawski tłoczony na zimno z dyni.

Kategorie przepisów