Ciasto samo w sobie bardzo przypomina tradycyjnego murzynka. Mięciutkie i sprężyste, pięknie wyrośnięte. Z niesamowicie chrupiącą skórką z wierzchu! No i skoro zachciało mi się już tej czekolady... sypnęłam solidną porcję kawałków czekolady, dzięki czemu wypełnione jest nimi po brzegi. Pycha!
Młode pędy pokrzywy umyłam i osuszyłam. Część zamroziłam w próżniowych workach na zimę a z części ugotowałam pyszną zupę. Pokrzywę można zastąpić szpinakiem, ale jeśli macie okazję wybrać się poza miasto, wybierzcie się na spotkanie z naturą...
Nauczyłam się już, że ten chleb potrzebuje odpoczynku na dwóch etapach przygotowań. Najpierw zmieszane składniki przed pieczeniem powinny odstać sobie nawet 12 godzin, następnie chleb potrzebuje kilku godzin by zupełnie ostygł zanim go pokroisz...A potem pozostaje już tylko delektować się i chrupać!
Dziś przedstawiam pomysł na lekki i szybki obiad, doskonały na coraz cieplejsze dni. Bardzo dobrze doprawione, pikantne kotlety schabowe z przepysznym chutneyem z jabłek, żurawiną i aromatycznymi przyprawami.
Kilka razy jadłam wyśmienite zupy z pokrzyw. Jedną wg przepisu Piotra Bikonta, drugą na kolację wieńczącą kulinarną imprezę Dzień Dobrych Smaków. Sama też postanowiłam ugryźć ten temat.
Czym byłoby mięsiwo bez sosów? Są wisienką na torcie ujmując sprawę kulinarnie. Jeśli macie ochotę na domowe sosy do mięs ten wpis jest właśnie dla was. Własnoręcznie przygotowane sosy na pewno zostaną docenione przez domowników, a są świetną propozycją na święta czy uroczyste obiady i kolacje.
Wiosenna sałatka z awokado, jajkiem i twarożkiem na pewno zasmakuje tym którzy cenią zdrową i prostą kuchnię. Awokado to jeden z czołowych owoców ważnych dla zdrowia mózgu. Zawiera bardzo korzystne dla naszego zdrowia kwasy jednonienasycone, naturalną witaminę E, kwas foliowy i sporą dawkę luteiny bardzo ważnej dla zdrowia naszych oczu.
By dopełnić corocznej tradycji przystąpiłam do przygotowania mazurków. Jak zwykle są małe, akurat takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyka mojego, rodziny i przyjaciół. Ten kto zagląda do mnie regularnie wie, że jak zwykle te małe mazurki są moim wielkanocnym prezentem dla bliskich mi osób.
Jajka faszerowane i panierowane ulubione mojej córki na Wielkanoc. U nas w rodzinie robi je Ola na święta, a tym razem pokusiłam się i ja, lekko zmieniłam farsz. Karolina powiedziała, że były pyszne.
Sos tatarski to jeden z najbardziej lubianych sosów, przynajmniej w Polsce. Jest jednak popularny nie tylko w naszym kraju, ale i w wielu innych państwach. Bazę sosu stanowią zawsze marynowane warzywa , majonez i zioła. W niektórych przepisach spotyka się także dodatek jajka, kaparów czy musztardy.