Proponuję na Święta połączyć kiełbaski ze słodkawym cydrem i jabłkami. Na dnie naczynia zbiera się miękka, pełna smaku cebulka o aromacie rozmarynu i gałki. Poezja!
Miękka, aromatyczna - dzięki skórce pomarańczy i mocno wilgotna, dzięki dodatkowi bananów i orzechów, których część zmieliłam, a część posiekałam. Długo zachowuje świeżość. Z pewnością zagości w tym roku na naszym świątecznym stole.
Galantyna z kurczaka to świetna alternatywa dla pasztetów – można w pyszny sposób pozbyć się resztek mięs, wygląda imponująco na świątecznym stole i jest obłędna w smaku. Zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale efekt wynagradza wszelkie trudy. Dodatek bakalii powoduje, że galantyna ma świetny, nieco słodkawy posmak.
Białą kiełbasę uwielbiamy w żurku, z grilla w winie i w piwie! Nie chciałam wymyślać nic na siłę, aż tu nagle, obierając warzywa na bulion warzywny.... natchnęło mnie i ot poprostu zamarynowalam białą surową kiełbasę we włoszczyźnie. To był strzał w 10-tkę!!!
Zostało mi 3/4 puszki mleka kokosowego, zostały mi okruchy z baby czekoladowej i pół puszki masy krówkowej - pierwsze pół po cichu zjadł Iskierka ;) Chciałam wykorzystać nową formę do babki i w pierwszej kolejności chciałam coś upiec, ale stwierdziłam, że szkoda mi dnia na siedzenie w kuchni, więc zakręciłam szybciutko co potrzeba i powstał sernik - delikatny - słodko-kwaśny - idealny!
Schab do galarety przygotowuję gotując w zalewie ale można oczywiście upiec go w piekarniku uprzednio nacierając przyprawami według własnego uznania. Dla wielu z moich znajomych tak przygotowane mięso jest daniem obowiązkowym w okresie Wielkiejnocy. Zalewę polecam także do innego rodzaju mięs. Ugotowane w ten sposób mięso świetnie smakuje do kanapek.
Powinnam zacząć od początku, czyli opisania samej „parmigiany”- to zapiekanka z pomidorowym sosem, bakłażanami (które w tej wersji przepisu grillowałam) oraz serami: mozzarellą i parmezanem. Czyli bardzo włoskie i aromatyczne połączenie smaków.
Moją ostatnią propozycją świąteczną są chorwackie chlebki wielkanocne o nazwie Pinca. Właściwie, moje bardziej przypominają bułki bo zamiast podzielić na dwa bochenki podzieliłam na 4 części, żeby idealnie nadawały się do wielkanocnego koszyczka.
Biała kiełbasa otulona ciastem drożdżowym to trochę inna, wielkanocna wersja paszteciku, który może doskonale pasować do czerwonego barszczu albo zupy-kremu.
Dziś wpadłam na pomysł upieczenia mazurka składającego się w większości z ziaren i suszonych owoców. Substancją sklejającą mój wypiek jest dodatek masła, cukru i miodu. To świetna i o wiele zdrowsza alternatywa klasycznego mazurka, zachęcam do spróbowania.