Na dobry początek tygodnia będzie zupka. Jak na maj przystało zupa będzie zielona, bo i zielono wokół nas. Mimo, że słonecznie to jednak zimno i może to danie choć trochę nas rozgrzeje. Podstawowym składnikiem są oczywiście zielone szparagi.
Fantastyczne kruche ciasto … i porowe nadzienie z serem pleśniowym tworzą rewelacyjną całość , która jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło!
Ostatnio przyuważyłam stoisko z wędzonymi rybami i nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Takim to sposobem zostałam szczęśliwą posiadaczką pięknego, wędzonego pstrąga i kawałka wędzonej polędwicy z tuńczyka. Polędwica i połowa pstrąga bardzo szybko zostały spożytkowane na kanapki, a z drugiej połowy pstrąga skonstruowałam taką oto pyszną pastę. Polecam!
Czy może być smaczny i jednocześnie zdrowy smakołyk? Oczywiście, że może ;-) Przykładem takim może być ten oto pucharek - deser czekoladowy na bazie kawy, avocado i kaszy jaglanej;-) Połączenie zaskakujące, ale godne polecenia:-)
Dawno nie piekłam żadnego pieczywa, więc korzystając z wolnej niedzieli, zrobiłam pyszne domowe bułeczki – z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i ziaren. Są miękkie i bardzo smaczne, a co istotne – łatwe do przygotowania :)
Danie łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne!
Ostry, tak jak lubię!
Smakiem, tzn. pikantnością troszkę przypomina hot wings z KFC.
Marynata sprawia , że kurczak nie tylko zyskuje świetny smak, ale jest niesamowicie soczysty.
Dość nietypowe, nieco egzotyczne wcielenie poczciwej pieczeni rzymskiej, zwanej również klopsem ;) Ciekawa odmiana dla tych, którym połączenie mięsa i ryżu nie kojarzy się wyłącznie z gołąbkami, a do tego lubią zestawienie mięsa i owoców oraz przyprawę curry.
Budyń - to w moim przypadku kolejny pomysl na wykorzystanie swiatecznych czekoladowych jajek.
Pomyślalam - po co kupowac gotowe, z " ekstra "dodatkami, lepiej zrobić to samemu - przy okazji wykorzystam "zapasy" czekoladowych jajek - mialam racje, bo budyń wyszedl "palce lizac"!
Ciasto samo w sobie bardzo przypomina tradycyjnego murzynka. Mięciutkie i sprężyste, pięknie wyrośnięte. Z niesamowicie chrupiącą skórką z wierzchu! No i skoro zachciało mi się już tej czekolady... sypnęłam solidną porcję kawałków czekolady, dzięki czemu wypełnione jest nimi po brzegi. Pycha!