Żurek na zakwasie
Właściwie to moje skojarzenia z żurkiem nie łącza się z Wielkanocą, biegną raczej do starej, rogowej kamienicy z czerwonej cegły, gdzie na drugim piętrze co sobotę babcia przyrządzania żur na obiad. Ta tradycyjna na Śląsku zupa pachniała chyba z każdego okna kuchennego, podawana zazwyczaj z pajdą chrupiącego chleba. Dziś wracam do korzeni i w otoczeniu nowoczesności, przygotowuje potrawę z iście zamierzchłych czasów, tyle przecież lat minęło odkąd siedząc na drewnianym, kuchennym taborecie i wymachując beztrosko nogami, wpatruję się w chomika biegającego po swoim akwarium, a wnętrze kuchni wypełnia zapach wędzonki i liści laurowych....
Składniki: na ok 6 porcji
Czas przygotowania: 2,5 h
500 ml zakwasu żytniego*
500 g białej, surowej kiełbasy, 500 ml bulionu*, 2 łyżki chrzanu ze słoiczka, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 100 ml śmietany 30%, Sól, pieprz
* Zakwas można kupić gotowy, są dość dobrej jakości, lub zrobić samemu - na 500 ml ciepłej wody dodajemy 7 łyżek mąki żytniej przykrywamy ściereczką i odstawiamy do fermentacji na ok 5 dni
* do przygotowania bulionu potrzebne będzie- 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 1 por, natka pietruszki, 1 opalona cebula, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu, łyżeczka soli, 2 ząbki czosnku w łupinkach 500 g żeberek wieprzowych.
Do podania
Żurek można podać w specjalnie do tego celu pieczonymi chlebku lub z ziemniakami ugotowanymi w bulionie
Przygotowanie:
1. Bulion - warzywa obieramy, cebulę opalamy na ogniu, całość razem z mięsem i przyprawami zalewamy woda, ok 2 litrów i zagotowujemy, zbieramy szumowiny, przykrywamy i gotujemy ok 45 minut na wolnym ogniu. 2. Bulion odcedzamy z warzyw, wkładamy do niego kiełbasę, przykrywamy i gotujemy razem z żeberkami ok 1 godzinę na wolnym ogniu Jeśli podajemy żurek z ziemniakami, to kroimy je w kostkę i wrzucamy do bulionu na ok 15 min 3. Kiedy kiełbasa się ugotuje przekładamy ją do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 30 min aż się ładnie zrumienieni, z bulionu usuwamy żeberka 4. Do bulionu dolewamy zakwas, dodajemy chrzan, majeranek, sól, pieprz do smaku, gotujemy jeszcze chwilkę, dolewamy śmietankę i odstawiamy z ognia
5. Kiełbasę kroimy w plasterki, ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w ćwiartki, żurek dekorujemy świeżym majerankiem
Jeśli zupa na Wielkanoc to musi być żurek!