Chleb z ziarnami i morelami

Zdjęcie - Chleb z ziarnami i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/przepis własny, składniki na 1 duży bochenek/

- 300 g mąki pszennej typ 550 - 50 g mąki jaglanej pełnoziarnistej - 350 ml ciepłej wody - 20 g świeżych drożdży - 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego - 1 1/2 łyżeczki soli

dodatki: - garść mieszanki ziaren (u mnie: ziarna sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni) - garść suszonych moreli

Wodę wlewamy do miski, dodajemy cukier i świeże drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę pszenną i jaglaną. Morele kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy razem z ziarnami do chlebowego ciasta. Ciasto będzie dosyć rzadkie, jednak dające się swobodnie zagniatać za pomocą łyżki. Przykrywamy foliowym woreczkiem lub czystą ściereczką i odstawiamy na 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C. i wkładamy do niego żeliwny garnek (razem z pokrywką). Po upływie 20 minut zdejmujemy pokrywkę (uwaga! żeby się nie poparzyć!!!). I wkładamy do garnka wyrośnięty chleb. Nakładamy pokrywkę, zamykamy drzwiczki piekarnika i pieczemy w 230 stopniach C. przez 20 minut, po tym czasie z garnka zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze przez ok. 10-15 minut, na złoty kolor. Chleb kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego!



Uwagi: Chleb ma lekko wilgotny miąższ z mnóstwem nieregularnych dziur. Jeśli nie lubicie któregoś z dodatków oczywiście możecie go zamienić na inny np. pestki dyni na pestki słonecznika, suszone morele na rodzynki etc. Jeśli natomiast nie posiadacie mąki jaglanej pełnoziarnistej, którą jest dosyć trudno dostać w przeciętnym sklepie, możecie użyć mąki pszennej pełnoziarnistej :) Zdjęcie - Chleb z ziarnami i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb z ziarnami i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________

Przepisy z tych kategorii

Chleb z morelami na zakwasie

Chleb z morelami na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy ?
1

Jak zrobić domowy ocet jabłkow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zielony koktajl na zdrowe jelita
1

Zielony koktajl na zdrowe jeli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Budyń jaglany z mango, bananem i granatem

Budyń jaglany z mango, bananem…

food² food²
Food Square

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Racuchy z gruszkami
1

Racuchy z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi ze szpinakiem i fetą
2

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Domowy zakwas  żytni do chleba i na żur
2

Domowy zakwas żytni do chleba…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj