Chleb z ziarnami i morelami

Chleb z ziarnami i morelami
Zdjęcie - Chleb z ziarnami i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/przepis własny, składniki na 1 duży bochenek/

- 300 g mąki pszennej typ 550 - 50 g mąki jaglanej pełnoziarnistej - 350 ml ciepłej wody - 20 g świeżych drożdży - 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego - 1 1/2 łyżeczki soli

dodatki: - garść mieszanki ziaren (u mnie: ziarna sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni) - garść suszonych moreli

Wodę wlewamy do miski, dodajemy cukier i świeże drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę pszenną i jaglaną. Morele kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy razem z ziarnami do chlebowego ciasta. Ciasto będzie dosyć rzadkie, jednak dające się swobodnie zagniatać za pomocą łyżki. Przykrywamy foliowym woreczkiem lub czystą ściereczką i odstawiamy na 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C. i wkładamy do niego żeliwny garnek (razem z pokrywką). Po upływie 20 minut zdejmujemy pokrywkę (uwaga! żeby się nie poparzyć!!!). I wkładamy do garnka wyrośnięty chleb. Nakładamy pokrywkę, zamykamy drzwiczki piekarnika i pieczemy w 230 stopniach C. przez 20 minut, po tym czasie z garnka zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze przez ok. 10-15 minut, na złoty kolor. Chleb kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego!



Uwagi: Chleb ma lekko wilgotny miąższ z mnóstwem nieregularnych dziur. Jeśli nie lubicie któregoś z dodatków oczywiście możecie go zamienić na inny np. pestki dyni na pestki słonecznika, suszone morele na rodzynki etc. Jeśli natomiast nie posiadacie mąki jaglanej pełnoziarnistej, którą jest dosyć trudno dostać w przeciętnym sklepie, możecie użyć mąki pszennej pełnoziarnistej :) Zdjęcie - Chleb z ziarnami i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb z ziarnami i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów