Sernik kajmakowy.
Po serniku na zimno, przyszedł czas na ten prawdziwy.
Przepis od Liski okazał się fantastyczny na mój sernikowy debiut, wbrew moim obawom, wcale nie za trudny w wykonaniu.
Jako że to 'ten pierwszy', nie obyło się bez kilku podstawowych błędów. Mądry polak po szkodzie, kompendium sernikowe Doroty, skądinąd genialne!, przeczytałam mając już kawałek, (bynajmniej nie pierwszy) sernika na talerzu...
Cóż, troszkę za bardzo napowietrzyłam masę podczas ubijania, przez co sernik podczas studzenia trochę mi popękał... Na szczęście zamaskowałam polewą i w niczym mu to uroku nie ujęło.
W każdym razie, jeśli jesteście sernikowymi debiutantami, naprawdę polecam do przeczytania, mnie tekst ten bardzo pomógł w zrozumieniu i s t o t y tego cudnego deseru.
A sernik smakował wybornie! Słodko - słony, kruchy spód, delikatny sernikowy środek, kajmak na wierzchu i chrupkie migdały......
Bardzo polecam!
Sernik kajmakowy.
/piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Źródło przepisu - White Plate/
Na spód:
80 g kruchych ciasteczek maślanych /np Petit Beurre/ 50 g solonych orzechów ziemnych 30 g masła 1 łyżka cukru
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki spodu mielimy w malakserze, wykładamy masę na spód, wyrównujemy powierzchnię płaską łyżką.
Pieczemy ok 8 - 10 minut.
Masa serowa:
600 g sera trzykrotnie mielonego 400 g /jedna puszka/ masy krówkowej / kajmaku 50 g miękkiego masła 100 g cukru cukier z prawdziwą wanilią 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ok 230 g kajmaku /reszta będzie potrzebna do zrobienia polewy /, ucieramy na gładką masę.
Dodajemy jajka, łyżkę mąki i, stopniowo, ser.
(Uwaga! Nie ubijamy jajek zbyt długo! Sernik za bardo się napowietrzy, a podczas pieczenia najpierw urośnie, a potem opadnie i popęka...)
Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika ( zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160 st. C ).
Pieczemy ok 50 min. Jeśli wierzch sernika za szybko się rumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Mi na szczęście taka sytuacja nie grozi, mam gazowy piekarnik z dolną grzałką... :)
Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.
Wyjmujemy, gdy zupełnie ostygnie.
Polewa:
170 g masy kajmakowej 3 łyżki mleka 2 łyżeczki masła
W małym garnuszku podgrzewamy masę kajmakową z mlekiem - aż składniki się połączą a masa będzie płynna.
Ściągamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia.
Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch ostudzonego sernika.
Można posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Smacznego!