Zupa pomidorowa z pastą paprykową
Składniki:
- 250 ml zagęszczonego soku pomidorowego - mały koncentrat pomidorowy - łyżka (lub dwie jak lubimy na ostro) - dwa ząbki czosnku - mała śmietana 12% - sól - makaron (u mnie 2 gniazdka makaronu jajecznego Cuon) - świeży koperek
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy około 2 litrów wody (ja wlałam na oko i szczerze mówiąc jestem kiepska w szacowaniu objętości, więc może dodam, iż było to pół raczej małego garnka ;))). Dodajemy przecier, koncentrat i pastę paprykową oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę - mam niezawodny przepis aby się nie zważyła, a mianowicie przekładamy śmietanę do dużego kubka, dolewamy wazówkę zupy i szybko roztrzepujemy trzepaczką, i wtedy dopiero dolewamy do zupy. Makaron zalewamy wrzątkiem, czekamy aż urośnie. Na miseczce układamy makaron, zalewamy zupa, posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego :)
- 250 ml zagęszczonego soku pomidorowego - mały koncentrat pomidorowy - łyżka (lub dwie jak lubimy na ostro) - dwa ząbki czosnku - mała śmietana 12% - sól - makaron (u mnie 2 gniazdka makaronu jajecznego Cuon) - świeży koperek
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy około 2 litrów wody (ja wlałam na oko i szczerze mówiąc jestem kiepska w szacowaniu objętości, więc może dodam, iż było to pół raczej małego garnka ;))). Dodajemy przecier, koncentrat i pastę paprykową oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę - mam niezawodny przepis aby się nie zważyła, a mianowicie przekładamy śmietanę do dużego kubka, dolewamy wazówkę zupy i szybko roztrzepujemy trzepaczką, i wtedy dopiero dolewamy do zupy. Makaron zalewamy wrzątkiem, czekamy aż urośnie. Na miseczce układamy makaron, zalewamy zupa, posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego :)