Pinca
Moją ostatnią propozycją świąteczną są chorwackie chlebki wielkanocne o nazwie Pinca. Właściwie, moje bardziej przypominają bułki bo zamiast podzielić na dwa bochenki podzieliłam na 4 części, żeby idealnie nadawały się do wielkanocnego koszyczka.W smaku przypominają mi trochę hot cross buns, tylko są mniej słodkie.
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 75 g stopionego masła
- 3 żółtka, plus 1 jajko do posmarowania
- 75 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- skórka starta z 1 cytryny
- skórka starta z ½ pomarańczy
- 60 g rodzynek
- 1 łyżka ciemnego rumu
Wymieszać 100 ml mleka z 1 łyżką cukru oraz drożdżami, odstawić do podwojenia objętości. Namoczyć rodzynki w rumie. Wymieszać sól oraz mąkę, dodać drożdże, masło, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz skórkę z cytryny i pomarańczy. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, przy końcu wyrabiania dodać rodzynki. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto odgazować, podzielić na 2 części i uformować kule. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Posmarować rozbełtanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie ponownie posmarować jajkiem i ponownie odstawić na godzinę. Posmarować ciasto jajkiem po raz trzeci, przy użyciu ostrego noża zrobić 3 głębokie nacięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min.
Smacznego:)
Kochani,
Z okazji Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim moim przyjaciołom i czytelnikom wspaniałego czasu spędzonego w rodzinnym gronie, dużo radości, odpoczynku, wzruszeń i refleksji jakie niesie ze sobą tajemnica Wielkiej Nocy.
Z powodu wyjazdu nie będzie mnie przez pewien czas ale mam nadzieję, że będziecie tu zaglądali i korzystali z moich wielkanocnych propozycji.
Pozdrawiam :)
Agnieszka