Chleb polski II - pszenno-żytni na zakwasie

Chleb polski II - pszenno-żytni na zakwasie
Chleb się skończył...
Te słowa w tym roku słyszę bardzo często - zjadany w takim tempie, że nie nadążam za nimi z aparatem ;) Piszę w liczbie mnogiej, bo piekę od 4-6 chlebów na jeden raz, za każdym razem z 2-3 rodzaje - żeby dalej się uczyć, żeby urozmaicać, żeby pysznie zaskakiwać.

Zdjęcie - Chleb polski II - pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ten bochenek upiekłam kiedy M. był cały dzień w pracy, zdążyłam obfocić i w końcu mam dla Was jakiś nowy przepis na chleb, chociaż tych i tak już ponad 50 jest na blogu.

Zdjęcie - Chleb polski II - pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaczyn:
  • 50g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12godz. wcześniej)
  • 75g letniej wody
  • 75g jasnej mąki żytniej
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać.
Miskę z zaczynem przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 8-12godz.

Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 350g letniej wody
  • 400g mąki pszennej chlebowej100g mąki żytniej razowej
  • 10g soli morskiej
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:
  • zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników i miksować na średnim biegu ok.7-8 minut
  • ciasto będzie klejące, przełożyć je do posmarowanego olejem naczynia, przykryć szczelnie przezroczystą folią i odstawić a około 2 godziny
  • po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i krótko wyrobić, uformować bochenek przykryć ściereczką i zostawić na 15-20min
  • następnie ciasto delikatnie rozciągnąć i ponownie złożyć w bochenek, który umieścić w wyłożonym ściereczką i omączonym koszyku, przykryć do wyrastania na 1,5 - 2 godzin
  • rozgrzać piekarnik do 200 stopni i szybkim i zdecydowanych ruchem przełożyć chleb z formy na gorącą blachę
  • piec około 40-50minut, wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia

Zdjęcie - Chleb polski II - pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego ;)

Kategorie przepisów