Bobotie
To smakowite południowoafrykańskie danie chciałam przygotować już bardzo dawno, ale dopiero teraz się za nie wzięłam. Szkoda, że tak późno, bo jest niesamowite. To zapiekane mielone mięso na słodko-ostro (z przewagą tego pierwszego smaku), z warstwą jajeczną doprawioną kurkumą. Jest dość nietypowe, ale będzie smakować każdemu. Sprawdzi się jako równie pyszna odmiana dla wszelkich tradycyjnych zapiekanek mięsnych czy lazanii. Byłam ciekawa kuchni południowoafrykańskiej i nie zawiodłam się. Bardzo przypadła mi do gustu - na razie wypróbowałam jedynie bobotie, ale będę musiała też i inne dania.
Bobotie
- 1 mała bułka lub
gruba kromka chleba
- 1 łyżka oleju i odrobina masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy + szczypta
- 1 łyżka chutneyu z mango
- 1 łyżka dżemu morelowego
- 1/2 łyżki sosu worcester
- 1/2 łyżki białego octu winnego
- 500g mięsa mielonego
- 30g sułtanek
- 2 jajka
- 150ml mleka
- sól
- kilka liści laurowych
1) Bułkę lub chleb namoczyć w wodzie lub mleku.
2) Na patelni rozgrzać olej i masło i dodać posiekaną cebulę i czosnek.
3) Gdy zmiękną, dodać curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, chutney, sos worcester, ocet winny i szczyptę soli.
4) Dokładnie wymieszać i dodać odsączoną bułkę, razem z mięsem i sułtankami.
5) Smażyć na małym ogniu, aż mięso zrobi się brązowe.
6) Wymieszać z 1 roztrzepanym jajkiem, przełożyć do naczynia
do zapiekania o wymiarach ok. 20x20cm, docisnąć i wyrównać.
7) Zmieszać drugie jajko z mlekiem, resztą kurkumy i szczyptą soli.
8) Wylać na mięso i ułożyć na wierzchu liście laurowe.
9) Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 40-50 minut (aż się zetnie).
10) Podawać z ryżem, chutneyem, orzechami, bananami.
Korzystałam z tego przepisu.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 430 kcal