Ziemniaki do obiadu nie zawsze muszą oznaczać nudne, gotowane w wodzie kartofle... Pieczony królik, na którego przepis zamieściłam dziś rano, wymagał czegoś lepszego. Dlatego przygotowałam na patelni pikantne ziemniaczki, które robi się podobnie jak hiszpańskie patatas bravas, tylko nie miesza się ich z sosem pomidorowym na końcu :)
Pieczone żeberka w sosie teryiaki i miodzie to dla mnie hicior ! Nie wymagają dużo pracy, a efekt końcowy powala. Ten smak, ten zapach, ten aromat... i kolor. Wszystko idealne. Zróbcie je koniecznie.
Chyba nadeszła już ta pora roku, kiedy zwiększa się u mnie gwałtowanie zapotrzebowanie na czekoladowe desery. Brak słońca trzeba sobie czymś rekompensować… :) Nie ma przy tym łatwiejszej drogi, niż upieczenie blaszki babeczek, to taki zestaw w sam raz- 12 muffinek do popołudniowej kawy.
Jabłka kojarzą się głównie ze słodkościami i deserami. Jeśli już to jako dodatek do wytrawnych dań, najczęściej karmelizowane z cukrem. Okazuje się, że podane z majerankiem i szczyptą soli są naprawdę pyszne i mogą stanowić samodzielną przystawkę do obiadu. Przygotujesz ją błyskawicznie.
Chcesz słodyczy? Masz słodką kaszę jaglaną, do tego z twoim ulubionym mango. No dobrze, dołóżmy trochę białej czekolady, w końcu od białej czekolady nikt nie umarł. I jesteśmy zadowoleni.
Upieczone i cudownie pachnące korzenie wystarczy krótko obgotować w bulionie i zmiksować na gładki krem. Zupa rozgrzewa od środka i chociaż sama w sobie jest bardzo smaczna, przypuszczam, że jedzona w większym talerzu mogłaby się stać "nudna". Ratunkiem jest tutaj karmelizowany wędzony boczek i jajko w koszulce, które po przekrojeniu łyżką wylewa z siebie apetyczne żółtko. Dzięki temu zupie już niczego nie brakuje!
Pyszne, mięciutkie w środku, a na zewnątrz delikatnie kruche. Z domowym masłem orzechowym i wanilią, pięknie pachnące i bardzo smaczne. Serdecznie polecam. :)
Przegladając zgromadzone zapasy mąkowe odkryłam jeszcze jedną torebkę maki pszennej 550 i choć już nie używam takowej mąki w swojej kuchni musiałam ją zagospodarować. Tak wylądowała w dzisiejszym chlebku. Prosty, łatwy do upieczenia codzienny chleb z przyjemnie chrupiącą skórką.
Ponieważ mam ostatnio mało czasu postanowiłam zrobić coś prostego i szybkiego. Taddddaaam! No to jest - masło orzechowe. Przepis, który zawiera właściwie jeden składnik, a mamy cały słoiczek pyszności.
Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik :-)
Na początku października upiekłam je ze śliwkami, figami oraz borówką amerykańską. Do ciasta dodałam również startą skórkę z limonki. Było pyszne, wilgotne, mięciutkie, z dużą ilością owoców i kruszonki.