Któż z nas go nie zna?!
Lekko czerstwy, najlepiej pszenny chleb, namoczony w lekko osolonym jajku i usmażony na maśle.
Delikatny … mięciutki … obłędny!
Jem go od kiedy pamiętam!
Jem go tak często jak tylko mogę!
Znakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie makowce!
Makowce, serniki z makiem, makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.
Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.
Z morelami, orzechami, kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka!
Koniecznie zróbcie, a nie pożałujecie!
Trudno Wam sobie wyobrazić Wigilię bez karpia? Obok tradycyjnej wigilijnej ryby zaserwujcie gościom różowego, soczystego łososia w towarzystwie cytrynowych kaparów z oliwkami i koperkiem. Bardzo smaczna i elegancka propozycja na Wigilię.
To chyba jedna ze sztandarowych potraw polskiej kuchni, przynajmniej w kategorii domowych obiadów na co dzień. Lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Naleśniki ze słodkim nadzieniem z dobrego, polskiego twarogu, obowiązkowo podsmażone na maśle, są po prostu pyszne w swojej prostocie.
Pachnie cynamonem, czekoladą i migdałami. Jest bardzo sycące i treściwe. Całość wieńczy u mnie domowy dżem z moreli. Początkowo chciałam z niego zrezygnować, ale cieszę się, że tego nie zrobiłam, bo jest on tutaj przysłowiową "kropką nad i". Idealna propozycja do popołudniowej kawy.
Słodko-kakaowe, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku - idealne. Do tego śmietana ubita na delikatny puch i nieco cierpki mus z żurawiny. Całość pięknie wygląda, i jeszcze lepiej smakuje.
Zgodnie z polską tradycją na stole wigilijnym stawiamy wyłącznie postne potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć śledzia. Jest wiele sposobów na podanie tej ryby. (...) Tym razem pomyślałam, że delikatny śledź z czerwoną cebulą i żurawiną, będzie doskonałą propozycją na Święta
Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.
Zwykle do porannych placuszków dodaję jabłka, wczoraj jednak mnie olśniło i do śniadaniowych pankejksów użyłam gruszek. Wyszły naprawdę pyszne, w sam raz na grudniowy, rozgrzewający posiłek!
Niezły pasztet.... Z gęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę.
Jest elegancka i nietuzinkowa. Połączenie malin, migdałów i delikatnego zapachu świeżo startej skórki z pomarańczy tworzy coś wyjątkowo pysznego! Polecam!
Orzechy goszczą na stołach wielu przyjęć, są zdrowe i świetnie spełniają rolę tzw. "czekadełka" pojadanego między kolejnymi odsłonami kuchennego zacisza. Podprażone i doprawione cynamonem oraz imbirem, który znajduje się w przyprawie garam masala, sprawią, że goście nie będą mogli się od nich oderwać.
Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych. Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć. Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewe1elacyjnie. Przekonajcie się sami.