Orkiszowe pierogi z dynią

Orkiszowe pierogi z dynią

Zdjęcie - Orkiszowe pierogi z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ze wyględu na walory zdrowotne orkisz coraz częściej zastępuje zniesławioną mąkę pszenną.Ponieważ już od kilku miesięcy nie używam mąki pszennej w ogóle to i pierogi tym razem zrobiłam całkowicie z mąki orkiszowej.Smak orkiszu,z lekko orzechowym posmakiem czyni pierogi nie tylko smaczniejsze,ale nadaje im prawdziwego charakteru.
Lepienie pierogów to czynność prosta i przyjemna,pod jednym warunkiem-mamy idealne ciasto-gładkie,spreżyste i miekkie.Praca z mąką orkiszową przy zarabianiu ciasta pierogowego nie jest tak oczywista jakby mogło się wydawać.Ciasto wykonane z maki orkiszowej wykazuje mniejszą spreżystość,ponieważ gluten orkiszowy jest dużo mniej elastyczny.Jest na to jednak rada - dodatek jajka czyni ciasto bardzo przyjemnym do współpracy,staje się ono elastyczne i ładnie się wałkuje.Mąka pszenna plus jajko dawało twardawe ciasto pierogowe,tutaj efekt zupełnie odwrotny.Dopiero za trzecim razem zrobiłam idealne ciasto pierogowe z mąki orkiszowej.Zarabiając ciasto stopniowo dolewaj wodę,pamiętając,że mąka orkiszowa wymaga dodatku mniejszej ilości wody niż mąka pszenna.
Pierogi zrobiłam z farszem dyniowym,najprostszym z możliwych,bo dynię połączyłam z ziemniakami.Smak podkręca jedynie dodatek parmezanu i gałki muszkatałowej.Pomimo tego pierogi są bardzo delikatne i subtelne w smaku.Polane masełkiem z lekko podprażonymi orzeszkami pini i dodatkiem listków szałwii są naprawdę pyszne.

Zdjęcie - Orkiszowe pierogi z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej
1 jajko
mniej niż 3/4 szklanki ciepłej wody
sól

Składniki na farsz:
340 g dynii
300 g ziemniaków
Zdjęcie - Orkiszowe pierogi z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami4 łyżki startego parmezanu
gałka muszkatałowa
sól,pieprz

Dodatkowo:
orzeszki pini
kilka listków szałwii
masło

Wykonannie:
  • dynię i ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w małej ilości wody do miękkości.Miękkie odcedzić,ubić tłuczkiem do ziemniaków i odstawić do przestudzenia.Wymieszać z parmezanem.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatałową
  • mąkę przesiać,wbić do niej jajko i posolić.Ciasto zarabiać nożem,dolewając niewielkie ilości wody.Po wyrobieniu nakryć ciasto ściereczką i odstawić na pół godziny
  • ciasto rozwałkować do grubości około 2 mm i wykroić z niego krążki.Po nałożeniu farszu każdy krążek złożyć na pół,zlepiając starannie brzegi.Gotować w osolej wodzie kilka minut po wypłynięciu.Odcedzić
  • na suchej patelni bez tłuszczu lekko zrumienić orzeszki pinii.Dodać maslo i listki szałwii,podgrzewać,aż masło się rozpuści i spieni
  • pierogi podawać polane masełkiem piniowym
SMACZNEGO!
    Zdjęcie - Orkiszowe pierogi z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Kategorie przepisów