Ciasto waniliowe z żurawiną
Jeśli macie dostęp do świeżej żurawiny zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta. Wygląda tak zwyczajnie i raczej nie kusi jakoś specjalnie ale jego smak jest rewelacyjny. To będzie ciasto z pewnością powtarzane przeze mnie jeszcze wiele razy a ja rzadko coś piekę po raz drugi.
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin (rozmrożonych)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115 g masła
- 2 duże jajka
- pół szklanki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża – przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka – jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mąkę i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wsypać żurawiny do malaksera, dodać pozostałe pół szklanki cukru z wanilią i drobno posiekać, uważając, aby nie rozbić ich na puree.
Formę o średnicy 21 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie żurawiny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając żurawiny.
Piec okolo 45 – 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie około 30 minut, potem wyjąć i wystudzić na kratce. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :-)