Ciasto waniliowe z żurawiną

Ciasto waniliowe z żurawiną

Jeśli macie dostęp do świeżej żurawiny zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta. Wygląda tak zwyczajnie i raczej nie kusi jakoś specjalnie ale jego smak jest rewelacyjny. To będzie ciasto z pewnością powtarzane przeze mnie jeszcze wiele razy a ja rzadko coś piekę po raz drugi.

Zdjęcie - Ciasto waniliowe z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin (rozmrożonych)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g masła
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża – przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka – jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mąkę i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na mące i mieszać, ale tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wsypać żurawiny do malaksera, dodać pozostałe pół szklanki cukru z wanilią i drobno posiekać, uważając, aby nie rozbić ich na puree.

Formę o średnicy 21 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie żurawiny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając żurawiny.

Piec okolo 45 – 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie około 30 minut, potem wyjąć i wystudzić na kratce. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Kategorie przepisów