Pasztet jarzynowy
Pasztet jarzynowy z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego jest zdrowym i bardzo smacznym dodatkiem do kanapek. Odpowiednie przyprawienie sprawia, że pasztet jest przepyszny. Przygotowując ten smakołyk wzbogacimy swoją dietę o porcję warzyw i płatków owsianych. Gorący pasztet musi wystygnąć, gdyż najlepiej smakuje po ostudzeniu na świeżo upieczonym chlebie mamy;)
Porcja na 3 średniej wielkości foremki aluminiowe
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 0,5 szklanki otrąb,
- 4 jaja,
- 2 łyżki słonecznika łuskanego,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 60 dag marchwi,
- 30 dag pietruszki,
- 3 duże cebule,
- słoiczek koncentratu pomidorowego(200 g),
- przyprawy tj. gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, pieprz, sól, zioła prowansalskie, kminek mielony
Przygotowanie:
Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do dużego garnka, zalać wodą i dusić do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, smażyć na patelni. Do usmażonej cebuli dodać słoiczek koncentratu, dusić z dodatkiem 1/3 wody. Do warzyw w garnku dodać otręby, płatki owsiane i cebulę, wymieszać dokładnie i wystudzić. Do zimnych warzyw z otrębami wbić jajka, dodać słonecznik, siemię lniane i po pół łyżeczki każdej wymienionej przyprawy. Dosolić do smaku. Całość dokładnie wymieszać i zmiksować mikserem. Do natłuszczonych olejem foremek dodać gotowy pasztet, wyrównać łyżką, po wierzchu posypać niemielonym kminkiem. Piec w temp. 180 stopni przez 1 godzinę 15 min. Jeść po wystudzeniu.