Chowder - zupa rybna

Zdjęcie - Chowder - zupa rybna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pomyślicie sobie, że znowu zupa:-) Pora roku sprzyja i jemy w tym okresie bardzo dużo zup. Tak smakują tylko teraz;-). Różne zupy rybne eksperymentujemy. Najlepsza wg nas jest tajska mojego taty, ale ta amerykańska również podbiła nasze podniebienia:-) Inspirację zaczerpnęłam od Małgośki z Pobitych Garów. Tam też możecie poczytać ciekawostki o jej pochodzeniu. Chowder mój jest mieszanką ryb i krewetek z dodatkiem ziemniaków i śmietany. Stanowi doskonałe jednogarnkowe danie. Dodatkowym plusem jest to, że robi się ja błyskawicznie;-)
Zdjęcie - Chowder - zupa rybna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis z małymi moimi zmianami podaję za Małgośką. Składniki 4 porcje:

  • 3 łyżki masła (45 g)
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 czosnek pokrojony w drobną kostkę
  • 1 por (tylko biała część) pokrojony w kostkę - pominęłam
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 litr wywaru z warzyw, ryb, albo kurczaka (ugotowałam wywar z głów ryb),
  • 2 spore ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 250 g łososia pokrojonego w dużą kostkę
  • 250 g dorsza pokrojonego w dużą kostkę,
  • 250 g obranych krewetek królewskich
  • 1 szklanka słodkiej śmietany (30%)
  • natka pietruszki lub koperek do posypania,
  • sól i biały pieprz,
  • sok z cytryny do smaku.

Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i usmażyć na niewielkim ogniu seler, cebulę i czosnek uważając, żeby warzywa się nie zrumieniły (jakieś 10 minut). Posypać mąką i cały czas mieszając, przesmażyć ją minutę – dwie, żeby straciła surowy posmak. Ciągle mieszając wlać wywar rybny i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i gotować 10 minut. Dodać ryby i gotować kolejne 10 minut. Na koniec wrzucić krewetki i gotować 5 minut. Dolać śmietanę, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cytryną. Posypać natką lub koperkiem. Podawać z pieczywem.
Przepis zgłaszam do akcji z okazji Grand Prix Stanów Zjednoczonych:

Zdjęcie - Chowder - zupa rybna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Hummus z pieczonym burakiem

Hummus z pieczonym burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z pora i kukurydzy

Surówka z pora i kukurydzy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chłodnik ukraiński

Chłodnik ukraiński

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Złota kapusta według Agnieszki Maciąg

Złota kapusta według Agnieszki…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Przepisy z tych kategorii

Żurek

Żurek

figmara figmara
figowe smaki

Bulion rybny z pulpetami. Fragment…

Bulion rybny z pulpetami. Frag…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Najlepsza botwinka - na zakwasie, z czosnkiem niedźwiedzim - wegeteriańska

Najlepsza botwinka - na zakwas…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chłodnik z białych szparagów na winie. Zero Waste!

Chłodnik z białych szparagów n…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa z buraczków z orzechami i imbirem

Zupa z buraczków z orzechami i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Shorba Ads - zupa z soczewicą - kuchnia egipska
1

Shorba Ads - zupa z soczewicą…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko