Dyniowe kopytka

Znakomity dodatek do mięs. Mogą też być samodzielnym daniem. Najlepsze podsmażone na maśle z dodatkiem chrupiących listków szałwii. Sezon na dynie trwa, wykorzystajmy wiec jej możliwości.

Zdjęcie - Dyniowe kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki
330 g musu z dyni Hokkaido
370 g ziemniaków ugotowanych
1 jajo
200 g mąki + dodatkowo do podsypywania.
1 łyżeczka papryki w płatkach
1/2 łyżeczki pieprzu
kilka listków szałwii

przygotowanie
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać widelcem mus z dyni, ziemniaki , jajko, mąkę, pieprz i paprykę. Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek grubości ok 2 -3 cm. W razie potrzeby podsypać dodatkowo mąką. Ciasto powinno się dobrze formować i nie kleić, ale nie powinno być zbyt sztywne. Każdy wałek pociąć na kluski. Zagotować wodę, posolić, kluski wrzucać partiami na wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować jeszcze jakieś 30 sek. do 1 min. Wyłowić łyżką cedzakową. Przed podaniem wrzucić na patelnię z masłem i kilkoma listkami szałwii, przysmażyć na złoto. Smacznego!

* Mus z dyni: Dynię umyć, przeciąć na pól, pestki wyjąć, dynię ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i gotować na parze do miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus. Potrzebne nam będzie ok 1/3 (330g ) musu, resztę możemy włożyć do słoiczków i wykorzystać do innych dań.

Zdjęcie - Dyniowe kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowe kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowe kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowe kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowe kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowe kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowe kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Talarki ziemniaczane z piekarnika

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Kotleciki drobiowe w mące ryżowej
1

Kotleciki drobiowe w mące ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Potrawka z fasolką i warzywami
1

Potrawka z fasolką i warzywami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schab gotowany w sosie własnym
2

Schab gotowany w sosie własnym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym

Surówka z młodej kapusty z sos…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy