Żeberka w kiszonej kapuście wg Macieja Kuronia
Połączenie mięsa i kapusty kiszonej w okresie jesiennych chłodów jest dla mnie idealne - cudownie rozgrzewające i wzmacniające. Czy to w pysznym domowym kapuśniaku, czy w bigosie - mięso i kapusta to dla mnie duet idealny.
Dzisiaj proponuję Wam jednogarnkowe danie, które mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Przepis nieco przeze mnie zmieniony pochodzi z książki Macieja Kuronia "Kuchnia domowa".
Żeberka w kiszonej kapuście
SKŁADNIKI:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 cebule
- pół główki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka cząbru
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Żeberka obsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor (w oryginale żeberka przed smażeniem obtacza się w mące).
Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półplasterki. Kapustę dokładnie odciśnij i połowę rozłóż na dnie dużego naczynia żaroodpornego. Na kapuście ułóż żeberka i cebulę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i oprósz pieprzem. Na wierzch wyłóż resztę kapusty kiszonej i zalej szklanką wody.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piecz pod przykryciem godzinę. Ostatnie 15 minut piecz bez przykrycia. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: