Dyniowe batoniki owsiane z czekoladą

Dyniowe batoniki owsiane z czekoladą

Moje pierwsze batoniki musli... i na pewno nie ostatnie ;) Sycące, słodkie i o wspaniałym dyniowo-korzennym aromacie. Kawałki czekolady doskonale uzupełniają smak. Batoniki są łatwe do zrobienia, o ile akurat w zanadrzu mamy mały zapasik puree z dyni :)

Zdjęcie - Dyniowe batoniki owsiane z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
DYNIOWE BATONIKI OWSIANE Z CZEKOLADĄ
(10 sztuk)
3 i ¼ szklanki zwykłych płatków owsianych,
¾ szklanki brązowego cukru,
¼ szklanki miodu,
½ szklanki puree z dyni,
1 jabłko,
½ łyżeczki mielonego cynamonu,
¼ łyżeczki mielonego imbiru,
¼ łyżeczki mielonych goździków,
¼ łyżeczki mielonego kardamonu,
50g groszków czekoladowych albo grubo posiekanej gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na małym ogniu do miękkości (ja piekę w mikrofalówce przez 4 minuty, aż będzie całkiem miękkie). Następnie rozgnieść widelcem na puree. Rozgniecione na mus jabłko włożyć do miski. Dodać puree z dyni, cukier, miód i przyprawy. Wymieszać. Wsypać płatki owsiane oraz groszki czekoladowe. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie płatki oblepiły się masą. Całość przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i mocno uklepać (najlepiej dłonią).
Piec przez około 30-35 minut, aż powierzchnia zacznie się lekko rumienić. Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć z formy i przestudzić na kratce.
Kroić ostrym nożem z piłką.


(przepis wzięłam z tej strony)

Zdjęcie - Dyniowe batoniki owsiane z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów