Mumie- ciasteczka na Halloween
Ostatnie dni spędziłam w kuchni w towarzystwie mumii, owadów i płyt nagrobkowych. Cóż, takie czasy, że koniec października kojarzyć zaczyna się ze strzygami i wampirzymi ugryzieniami.
Żeby pozostać „w trendzie”, kilka kolejnych wpisów poświęcę słodyczom, na widok których usłyszycie krzyk- zachwytu, oczywiście ;)
Na pierwszy ogień idą kruche maślane ciasteczka-mumie, zalotnie zerkające spod zwojów lukrowych bandaży. Mnie urzekły!
Skorzystałam z przepisu Gordona Ramsay’a na spód do kruchej tarty, świetnie sprawdza się do pieczenia ciasteczek.
Mumie- ciasteczka na Halloween Składniki
- mąka pszenna - 250 g
- cukier puder - 90 g
- masło - 125 g, miękkie
- jajko - 1 szt
- sól - 1/4 łyżeczki
- lukier
- cukier puder - gorąca woda, kilka kropli soku z cytryny
- gorzka czekolada - 1-2 kostki, roztopione, do namalowania oczu
Masło szybko utrzyj (robotem kuchennym, mikserem) z cukrem i solą. Wbij jajko i obijaj przez 30 sek. Wsyp mąkę, wymieszaj- ewentualnie dolej łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto jest zbyt suche.
Uformuj z niego dysk, owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkuj na grubość ok.2-3 mm, wytnij kształt mumii (prostokąt, z dwóch stron zaokrąglony, jak duży plasterek czy fasolka).
Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 7-10 minut w temp. 200 oC, do lekkiego zarumienienia brzegów. Ostudź.
Z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny utrzyj lukier. Pokryj nim całą powierzchnię ciasteczek, odstaw do wysuszenia. Resztę lukru przełóż do woreczka foliowego, utnij róg (delikatnie, ma powstać malutka dziurka). Przez dziurkę wyciskaj lukier "malując" nim linie na ciasteczkach.
Roztopioną gorzką czekoladą (wykałaczką) namaluj mumiom oczka.