Ciasto dyniowe – najlepsze i najłatwiejsze!
A skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta.
Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejsze i zarazem najsmaczniejsze dyniowe ciasto jakie jadłam.
Przepis w rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a mnie nauczyła go babcia.
Z piekarnika unosi się obłędny zapach cynamonu i każdy przebiera nogami, by już spróbować kawałeczek!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 1 szkl
* cukier – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka
* cynamon – 1 czubata łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* jajko – 2 większe lub 3 małe
* dynia ( rozgotowana na mus ) – 3/4 szkl
* olej – 0,5 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dynię obieramy , kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy do garnka , podlewamy odrobiną wody i rozgotowujemy na mus.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.
Dodajemy jajka, mus z dyni i olej – wszystko razem dokładnie miksujemy.
Ciasto wylewamy do formy ( ja zrobiłam w formie na babę , Wy możecie śmiało użyc do tego zwykłej kwadratowej formy – ok. 20 cm ).
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40-45 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).
Zostawiamy do ostudzenia.
Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem i zajadamy!
Smacznego!