Schab duszony w sosie dyniowo-jabłkowym z majerankiem
Dynia króluje w mojej kuchni.Poczyniłam mały zapasik i prawie każda potrawa ,którą teraz przygotowuję zawiera w swoim składzie to cudowne,energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo-jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku.Delikatną,subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka ,a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy.Jest naprawdę pysznie.Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu-najlepiej z polędwiczką
200-300 g dynii Hokkaido
1 duże kwaśne jabłko
3-4 cm imbiru
5 gałązek zielonego majeranku
2 łyżki mąki
4 łyżki masła ghee lub oleju
1 cebula
200 ml śmietany kremówki
sól,pieprz
Wykonanie:
- porcje schabu rozbić pod płatem folii spożywczej.Mięso posolić,oprószyć pieprzem ,następnie obtoczyć w mące,strzepując jej nadmiar.Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
- na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i pokrojony w plasterki imbir.Podlać schab bulionem lub wodą i pod przykryciem dusić około 20 minut
- w międzyczasie przygotować dynię.Dynię przekroić,miąższ z pestkami usunąć za pomocą łyżki,a potrzebną ilość dyni pokroić w kostkę.Jabłko obrać i pokroić także w kostkę
- posiekać majeranek
- do schabu na patelni dołożyć dynię z jabłkiem,posypać majerankiem i dusić jeszcze 6-8 minut.Pod koniec duszenia podlać śmietaną kremówką.Ewentualnie dosolić
- podawać z ulubionymi dodatkami.Do dania pasują kluseczki,kasze lub puree ziemniaczane