Sałatka gyros
PDF Button
Wszyscy ją chyba znają ale gdyby jednak nie to podaję przepis. Sprawdzony sałatka na imprezę, szczególnie dla panów, którzy kochają kebaba. U mnie króluje od czasów licealnych, już nie powiem ile to lat temu:).
Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Zasypujemy przyprawą gyros, dodajemy olej i wodę, mieszamy, odstawiamy na ok 30 minut. Całość miseczki wlewamy na rozgrzaną patelnię i dusimy około 15-20 minut, mieszając. Nie odcedzamy, cały sosik pójdzie do sałatki. Wykładamy kurczaka na dno naczynia (najlepiej wybrać szklaną miskę o szerokim dnie, w której będzie widać wszystkie warstwy sałatki). Pozostawiamy do ostudzenia na ok. 30 minut.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w małą kosteczkę. Ogórki (wybór wedle preferencji) także kroimy drobno, w kostkę. Na ostudzonego kurczaka wykładamy warstwę cebuli. Na cebulę warstwę ogórków. Na ogórki warstwę keczupu, rozsmarowujemy równomiernie łyżką. Następnie wykładamy warstwę kukurydzy konserwowej (uprzednio odsączonej), dalej, warstwę majonezu.
W osobnej misce przygotowujemy ostatnią wierzchnią warstwę: sałatę siekamy bardzo drobno, przyprawiamy, dodajemy łyżeczkę oleju. Wszystko mieszamy i wykładamy na górę naszej sałatki. Odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia, w lodówce.
Smacznego!