Drożdżowe paluchy z sezamem
Paluchy maja smak świeżej bułeczki takiej śniadaniowej. Nie są na słodko. Smakują super , są miękkie i smaczne .
Możemy moczyć je w dżemiku, miodzie czy pastach śniadaniowych .
Drożdżowe paluchy z sezamem
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki
- 70 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 200 ml jogurtu greckiego
- 100 g mleka
Ciasto maślane:
- 150 g mąki
- 100 g masła
W misce w letnim mleku rozpuszczamy drożdże dodajemy cukier - mieszamy. Posypujemy łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę dodajemy jajko, sól , jogurt i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę wkładamy do miski nakrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy kiedy lekko ostygnie dodajemy 150 g maki mieszamy. Takie ciasto maślane dodajemy do wyrośniętego ciasta drożdżowego. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość do 1 cm. Kroimy w paski. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy do zarumienienia w 170 stopniach.
Smacznego i miłego dnia !!!