Trufelki daktylowe z tahini
Bardzo łatwo we własnej kuchni możesz przygotować trufle.To chyba najprostsze i najszybsze trufle,pralinki jak kto woli.Idealne dla osób dbających o figurę.Zdrowe,pyszne,wegańskie nawet bez czekolady.Wygladają elegancko i bosko smakują ,naprawdę trudno poprzestać na kilku.Te małe kuleczki kryją w sobie tylko zdrowe tłuszcze,a w skład trufelków wchodzą tylko dwa składniki: daktyle i pasta tahini.Słodkie tylko naturalną słodyczą pochodzącą z daktyli.
Agnieszko,ten przepis jest dla Ciebie!Lusia i Helenka na pewno chetnie Ci pomogą.
Polecam wszystkim łasuchom!
Składniki na 15 trufelków:
15 daktyli
3 łyżki pasty tahini
szczypta mielonego kardamonu
do obtoczenia:
2 łyżeczki orzechów nerkowca
2 łyżki wiórków kokosowych
nasiona sezamu-opcjonalnie
Wykonanie:
- z daktyli usunąć pestki.Daktyle,tahini i kardamon zmiksować do uzyskania jednolitej pasty,choć nie jest to konieczne.Umieścić pastę w lodówce na 10 minut,by składniki mogły się związać
- w miedzyczasie zmiksować w blederze orzechy nerkowca lub innych dowolnych.Jeśli użyjesz sezamu upraż go na patelni przez1 minutę
- z daktylowej pasty uformować 15 kulek.Obtoczyć je w orzechach,wiórkach kokosowych lub nasionach sezamu
- ułożyć dekoracyjnie na paterze i podawać
- nie wymagają przechowywania w lodówce.Nie wiem też jak długo można je przechowywać,u mnie znikneły w jedno popołudnie