Ciasto matcha z limonką.
W matcha zakochałam się od pierwszego spojrzenia. Kolor tej herbaty jest niesamowity, zapach zniewalający, a smak wyraźnie herbaciany, odświeżający i subtelny. Nie dziwię się dlaczego stała się na świecie taka popularna. Poza jej właściwościami prozdrowotnymi wykorzystuje się ją w kuchni ze względu na smak i kolor. Zwykłe ucierane ciasto zyskało nie tylko piękny, wiosenny kolor, ale w smaku jest wyraźnie inne niż zazwyczaj. Aromat jaki nadała mu matcha jest niepowtarzalny. Ciasto jest wyjątkowo piękne i pyszne. Według mnie świetnie komponuje się z delikatną nutą limonki i czekoladą.
O tak, z czekoladą komponuje się wyśmienicie. Brąz pięknie współgra z zielenią… Wyznając więc zasadę, że im więcej czekolady tym lepiej, posmarowałam nią całą powierzchnię ciasta. Wygląda bajecznie. Smakuje jeszcze lepiej!
Ciasto samo w sobie należy do prostych i niedrogich. Jedyną rzeczą, o jakiej należy pamiętać, jest fakt, że nie wolno tego ciasta piec w zbyt wysokiej temperaturze i wyjąć z piekarnika w idealnym dla niego momencie. Przepieczone ciasto matcha stanie się suche i straci swój piękny zielony kolor.
Składniki:
(tortownica 20cm)
- 100g cukru pudru
- 170g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 limonka
- 1,5 łyżeczki matcha
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g deserowej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 2-3 łyżki kremówki 30-36%
Przygotowanie krok po kroku:
- Żółtka oddziel od białek.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i matcha.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka ubij z cukrem na puch.
- Następnie do masy dodaj skórkę otartą z 1 limonki, sok z 1/2 limonki oraz olej. Zmiksuj lub rozmąć trzepaczką do połączenia się składników.
- Dodaj połowę mąki i wymieszaj.
- Dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia się składników.
- Dodaj białka w dwóch partiach. Pierwszą wymieszaj rozrzedzając tym samym masę, a drugą część wymieszaj bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy (możesz wyłożyć dno papierem do pieczenia)
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40-45 minut do „suchego patyczka”
- Ostudź.
- Czekoladę roztop z masłem i kremówką w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Rozsmaruj na cieście i odstaw do zastygnięcia.
Smacznego!