Gryczane kruche ciasto z czekoladą i orzechami
Jest to zdrowsza, myślę, że nawet smaczniejsza wersja Chocolate chip cookie cake. Z dodatkiem orzechów laskowych, mąki gryczanej oraz mąki graham. Ciasto nie zawiera normalnego cukru, słodyczy dodaje mu za to niewielka ilość miodu. Robi się je bezproblemowo i szybko.
Gryczane kruche ciasto z czekoladą i orzechami (Chocolate chip cookie cake)
/tortownica 21cm/
100g mąki gryczanej (zmielona kasza gryczana)
120g mąki graham (pełnoziarnistej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
130g miękkiego masła
1 łyżka płynnego miodu
50g lekko posiekanych orzechów laskowych
150g - 200g posiekanej gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
Wymieszać mąki z proszkiem, odstawić.
W misie miksera utrzeć masło z miodem, dodać jajko. Zmiksować do połączenia. Wsypać odstawione suche składniki. Mieszać/ ucierać w mikserze do otrzymania jednolitego ciasta. Wsypać orzechy i czekoladę. Wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 - 25 minut (wierzch musi być delikatnie zarumieniony i wyraźnie upieczony). Ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.