To jeden z tych deserów które sprawiają, że dzień od razu staje się piękny. Panna cotta w odsłonie kokosowej. Niezwykle delikatna, mało słodka - takie lubię. Jeżeli lubicie słodsze desery, wystarczy mleko i śmietankę dosłodzić zgodnie z waszymi upodobaniami.
Karkówka w delikatnym pomidorowym sosie z dodatkiem pieczarek i papryki. Pyszne, syte i proste danie, świetne z dodatkiem wszelkiej maści kluskami. Wersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout.
Powiem Wam szczerze - nie lubiłam omletów, dopóki nie zrobiłam tego. Ten nie smakuje jak omlet, raczej jak biszkopt. No pyszne ciasteczko, po prostu. Jest puszysty, lekki i nie opada. Moi alergicy mogą już jajka od czasu do czasu, więc takim omlecikiem objadają się w niedzielne poranki.
Zaczynamy od pełnoziarnistych naleśników z szynką włoską, sałatą, rzodkiewkami i papryką. Aby wszystko ładnie się trzymało naleśnika wysmarowałam śmietankowym serkiem light. A dla dopełnienia smaku kawałki pysznej przekąski maczamy w jogurtowo-ziołowym sosie. Smacznego!
Lekka sałatka z dresingiem musztardowym i moją ulubioną musztardą miodową ;-) Do tego świeża roszponka, chorizo ;'-) Sałatka jest sycąca ale nie należy do tych ciężkich, w dodatku można przygotować ją dosłownie w krótką chwilę i już można zajadać się tym pysznym smakiem. Polecam
Omlet ze szpinakiem i porem przygotowany w poniższy sposób bardzo przypadł nam do gustu, a dziecku chyba najbardziej. Dodatek ziaren słonecznika i pestek dyni wprowadził miły chrupiący akcent. Sam omlet jest delikatny i aksamitny, metoda niby prosta, ale trochę nam zajęło, aby wypracować idealny sposób smażenia omletu.
Znakomity sposób na zrobienie pysznych klusek, podpatrzony na stronie Jakuba Kuronia. W moim rodzinnym domu rzadko takie kluski się pojawiały. Na ogół ugotowane ziemniaki były przerabiane na kopytka, które też bardzo lubię.
Dzisiaj serwuję włoskie spaghetti z papryką, szpinakiem i chrupiącym boczkiem ;-) To danie będzie jak najbardziej na miejscu, na wieczór we dwoje, podajemy do lampki czerwonego wina. Bardzo wszystkim polecam :-)
Jest delikatny, idealny na upał ale i w chłodne dni chętnie go wypijemy. Zrobienie koktajlu zajmie nam chwilę, miodem dosładzamy wg własnych upodobań. Smacznie i zdrowo!
ierwszy raz robiłam sernik z ekologicznego sera i kaszy jaglanej. Ser jest wspaniały. Sernik z kaszą jeszcze lepszy. Jednak ser robi ogromną różnicę. Podraża koszty, ale jest tego wart.
Mąkę wsypać do miski, dolać nieco ciepłej wody oraz masło. Wyrabiać, podlewając wodą, do uzyskania elastycznego, sprężystego, niezbyt twardego ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawić, by chwilkę odpoczęło. Mięso dwukrotnie zmielić, cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na smalcu...