Bananowe ciastka owsiane z żurawiną i migdałami
Głównymi składnikami moich ciastek są banany i płatki owsiane. Wykorzystując tylko te dwa składniki można przygotować pyszne zdrowe ciasteczka. Do ich upieczenia nie potrzebowałam ani odrobiny cukru, tłuszczu i mąki .
Dodatek różnych ziaren, suszonych owoców, bakalii sprawia że za każdym razem możemy wyczarować ciasteczka o nowym smaku i wyglądzie.
Możliwości i pomysłów jest mnóstwo , a ciasteczka zawsze się udają……tu nie ma ci zepsuć . Ciastka owsiane na bazie banana piekę regularnie /moje ulubione śniadanie/ ,
za każdym razem zmieniam dodatki wykorzystując poniższy przepis bazowy. Tym razem dodałam odrobinę mielonych migdałów i żurawiny.
Składniki:
- 2 duże dojrzałe banany
- 100 g płatków owsianych
- 2 łyżki mąki migdałowej/mielone migdały/
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- kilka połówek migdałów
- Wykonanie: -Banany przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. -Część płatków można lekko zmielić. -Do masy bananowej dodać płatki /całe i zmielone/, mąkę migdałową / czyli mielone migdały/ i żurawinę , starannie wymieszać. -Miskę z masą odstawić na 15-20 minut. -Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, -Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką niewielkie kupki ciasta , lekko spłaszczyć formując owalne ciastka.
- -Na wierzchu można ułożyć połówki migdałów.
- -Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut. -Ciastka schłodzić na kratce kuchennej.
-Najlepsze są świeżutkie po wystygnięciu, choć doskonale smakują następnego dnia.