Dietetyczne ciasto z makiem

Dietetyczne ciasto z makiem

Lekkie jak chmurka, wilgne, bardzo smaczne i szybkie w zrobieniu. Ciasto bez mąki i bez tłuszczu . Delektujemy się słodkością bez zbędnych kalorii .
Dietetyczne ciasto z makiem
Składniki:
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
6 łyżeczek bułki tartej
6 jajek
1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Jajka myjemy w gorącej wodzie , oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę. Mak zaparzamy. Studzimy i mielimy 2 razy. Zimny zmielony mak dodajemy do utartych żółtek . Następnie dodajemy 6 łyżek bułki tartej . Mieszamy. Białka ubijamy z odrobiną soli. Do masy dodajemy proszek do pieczenia i ubite na sztywno białka. Lekko mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek dwóch mniejszych lub jednej większej -typu keksówka.
Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Ciasto wkładamy do nagrzanego pieca.

Zdjęcie - Dietetyczne ciasto z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dietetyczne ciasto z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dietetyczne ciasto z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów