Klasyczna tarta cytrynowa

Klasyczna tarta cytrynowa

Zdjęcie - Klasyczna tarta cytrynowa (Classic lemon tart). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kochani, bez zbędnych wywodów i innych dziwadeł.
Wrzucam tartę, klasyczną, na kruchym, cytrynową, pycha!
Żółciutka i minimalistyczna, oczywiście jeśli chcecie możecie ją Wielkanoc(nie) ozdobić :)
Ja lubię t a k ą, gładką, żółtą, prostą.

Polecam! :-)


Zdjęcie - Klasyczna tarta cytrynowa (Classic lemon tart). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Klasyczna tarta cytrynowa.
(przepis na tartę o średnicy 24 cm)


Na kruche ciasto:
250 g maki pszennej
140 g drobnego cukru
125 g zimnego masła
2 żółtka
2 - 3 łyżki bardzo zimnej wody
Nadzienie:
5 jajek
140 g cukru
140 ml śmietanki kremowej 30%
sok wyciśnięty z 2 - 3 cytryn (ok. 140 ml soku)
2 łyżki skórki otartej z cytryn

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (zrobiłam to w kilka sekund w food processorze). Formujemy płaską kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.

W czasie kiedy ciasto się chłodzi, robimy nadzienie. Mieszamy wszystkie (prócz skórki cytrynowej) składniki trzepaczką balonową, przecedzamy całość przez gęste sito. Dodajemy skórkę cytrynową, odstawiamy.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na placek o średnicy większej niż nasza forma do tarty, delikatnie wykładamy ciastem formę (ja zawijam ciasto wokół wałka, delikatnie przenoszę na foremkę do tarty, rozwijam), wyrównujemy brzegi. Nakłuwamy kilka razy widelcem.
Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.

Nagrzewamy piekarnik do 160 st C.

Na wierzch tarty rozkładamy papier do pieczenia, wysypujemy środek obciążeniem (np. fasolą, kulkami ceramicznymi).
Pieczemy przez 10 minut, po czym ściągamy z ciasta obciążenie; pieczemy kolejne 15 - 20 min, aż tarta będzie wyraźnie zarumieniona.

Kiedy spód jest gotowy, wlewamy w niego krem cytrynowy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika, pieczemy ok 20 min, aż nadzienie się zetnie.

Przed podaniem schładzamy.


Smacznego!



Zdjęcie - Klasyczna tarta cytrynowa (Classic lemon tart). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


• • •



Classic lemon tart.
(recipe for the 24 cm tart tin)


For the pastry:
250 g plain flour
140 g sugar
125 g cold unsaltd butter
2 egg yolks
2 - 3 tablespoons of ice cold water

For the filling:
5 eggs
140 g sugar
140 ml double creamjuice from 2 - 3 lemons (about 140ml of juice)
2 tbsp lemon zest

To make the pastry, pulse the flour, butter and sugar in a food processor. Mix in the egg yolks, until the pastry crumbles. If the pastry is still too dry, add 1-2 tbsp water until it comes together. Flatten out the pastry with your hands, wrap the dough in cling film, then chill for at least 30 mins.
While the pastry is chilling, make the filling. Beat all the ingredients, except for the zest, together. Sieve the mixture, then stir in the zest.
Roll out the pastry on a lightly floured surface, then lift into a 24 cm tart tin. Press down gently on the bottom and sides, then trim off any excess pastry. Stab a few holes in the bottom with a fork and put back in the fridge for 30 mins.Heat oven to 160 C. Line the tart with foil and fill with rice or dried beans. Bake for 10 mins, then remove the tart tin from the oven, discard the foil, and bake for another 20 mins until golden brown. When the pastry is ready, remove it from the oven, pour in the lemon mixture and bake again for 30-35 mins until just set. Leave to cool, then remove the tart from the tin and serve at room temperature or chilled.
Enjoy!

Kategorie przepisów