Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem

Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem

Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym tygodniu. Kurczak w pikantnym sosie miodowo-musztardowym z wyczuwalnym masłem orzechowym, z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Odkąd pierwszy raz dodałam masło orzechowe do sosu, stosuję je coraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miodowo-musztardowy stir-fry z kurczakiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej bez kawałków orzechów
  • 4 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki pikantnego sosu, np. tabasco
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w cienkie paski
  • 300 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami i przekrojone na pół
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
  • ugotowany ryż lub makaron do podania
  • uprażone płatki migdałów do posypania, opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. W małej misce Wymieszaj mąkę kukurydzianą, bulion drobiowy, masło orzechowe, sok z limonki, musztardę Dijon, miód, sos sojowy, olej sezamowy, tabasco i pieprz cayenne.
  2. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżeczkę oleju, włóż kurczaka i smaż przez 5-7 minut, aż przestanie być  surowy w środku, do zarumienienia. Wyjmij z patelni i odstaw.
  3. W tej samej patelni rozgrzej drugą łyżeczkę oleju, włóż fasolkę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, po czym dodaj cukinię. Smaż warzywa, mieszając od czasu ,do czasu aż przestaną być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania).
  4. Dodaj do warzyw kurczaka, wmieszaj sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Podawaj danie z ryżem lub makaronem, posypane migdałami.

Smacznego!

Zdjęcie - Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Spicy honey mustard chicken stir fry

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tsp cornstarch
  • 1/2 cup chicken broth
  • 3 tbsp smooth peanut butter
  • 4 tsp lime juice
  • 1 tbsp Dijon mustard
  • 1 tbsp honey
  • 2 tsp soy sauce
  • 2 tsp toasted sesame oil
  • 1/2 tsp hot sauce (eg. tabasco)
  • 1/4 tsp cayenne pepper
  • 2 tsp canola oil, divided
  • 450 g boneless skinless chicken breasts, cut into thin strips
  • 300 g green beans, trimmed and cut in half
  • 1 red bell pepper, thinly sliced
  • 1 small zucchini, sliced
  • cooked rice or pasta for serving
  • toasted slivered almonds, optional

Preparation:

  1. In small bowl, whisk to combine the cornstarch, chicken broth, peanut butter, lime juice, dijon mustard, honey, soy sauce, sesame oil, hot sauce, and cayenne pepper.
  2. In a large, nonstick skillet, heat 1 teaspoon oil over medium-high heat. Add chicken and stir-fry for 5-7 minutes or until chicken is cooked through, remove chicken and keep warm.
  3. In the same skillet, heat remaining teaspoon of oil. Once hot, add the green beans and cook 3-4 minutes. Next, add the bell pepper and cook 2-3 minutes before adding the zucchini. Cook vegetables until crisp-tender.
  4. Return chicken to pan and stir sauce, toss vegetables and chicken with sauce to coat. Cook 2-3 minutes or until thickened. Serve over rice or pasta, sprinkled with almonds if desired.

Enjoy!

Zdjęcie - Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów