Sernik marmurkowy z Nutellą

Sernik marmurkowy z Nutellą

Przedstawiam kolejną słodkość na świąteczny stół – sernik!  Troszkę mniej tradycyjny, bo w wersji marmurkowej, gdzie na spód z herbatników wykładamy masę serową z Nutellą na przemian z masą serową z wanilią, dzięki czemu powstaje charakterystyczny wzór. U mnie, jak widać na zdjęciach, paski są delikatne i następnym razem zrobię bardziej wyraziste. Tak czy inaczej, jest pyszny. Nie za słodki i stosunkowo łatwy w przygotowaniu:) Polecam!

Przepis pochodzi z bloga Słodkie fantazje

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik marmurkowy z Nutellą

(12 porcji, tortownica o śr. 21 cm)

Składniki na spód:

Składniki na masę serową:

Składniki na polewę:

  • 100 g Nutelli
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o  średnicy 21 cm.
  2. Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy.
  3. W misce miksera ubij jajka z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej masy, po czym wmieszaj twaróg wraz z mascarpone i budyniem. Miksuj, aż masa stanie się jednolita bez grudek.
  4. Teraz podziel masę na pół, do jednej połowy wmieszaj ekstrakt waniliowy, do drugiej Nutellę. Masę serową wykładaj na spód na przemian po kilka łyżek jasnej masy i kilka ciemnej zaczynając od środka formy  (im więcej łyżek na raz tym grubsze wyjdą paski). Ciasto rozleje się na boki i wyjdzie piękna zebra.
  5. Włóż sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.
  6. W celu przygotowania polewy, podgrzej nutellę ze śmietanką w mikrofalówce przez 20 s, intensywnie wymieszaj i wyłóż na ostudzony sernik.

Smacznego!

Zdjęcie - Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Recipe in English

Nutella zebra cheesecake

(12 servings, 21 cm baking pan)

Ingredients for the base:

  • 120g digestive biscuits
  • 3 tablespoons cocoa
  • 100 g of butter, softened

Ingredients for the cheesecake:

  • 800 g of cream cheese
  • 5 eggs
  • ½ cup powdered sugar (or more, according to taste preferences)
  • 200 g mascarpone cheese
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 tablespoons vanilla pudding
  • 300 g Nutella

Ingredients for the glaze:

  • 100 g Nutella
  • 50 ml of duble cream

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC, line the bottom of baking pan with baking paper.
  2. Grind the biscuits and mix crumbs soft butter and cocoa. Press firmly and evenly into the prepared pan.
  3. In the bowl of a stand mixer beat eggs with sugar, until light and fluffy, next stir in cream cheese, mascarpone and pudding. Mix until combined without lumps.
  4. Divide batter into 2 equal portions, in one half stir in vanilla extract, the second with Nutella. Using a spoon scoop a few spoons of uncoloured batter into center of the greased cake pan. Then, scoop some of nutella batter onto the center of the batter you just scooped into the pan. Repeat until you have finished the batter.
  5. Place the cheesecake in the preheated oven and bake for 60 minutes. Turn off the oven and leave the cheesecake inside to cool. When cold, chill  overnight in the refrigerator.
  6. To prepare the topping, heat the nutella and cream in the microwave for 20 seconds, stir and pour over the cheesecake.

Enjoy!

Zdjęcie - Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów