Dżem wyszedł bardzo aromatyczny, słodko-gorzki. Lekka nuta goryczki pojawia się za sprawą pomarańczowych skórek. Mnie one nie przeszkadzają, ale jeśli za nimi nie przepadacie, możecie je pominąć.
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pastę do chleba z cukinii. Wykorzystałam do jej przygotowania oprócz cukinii również puszkę fasoli półksiężycowej (butter beans) ale myślę, że możecie spokojnie dodać fasoli Piękny Jaś lub ugotowanej ciecierzycy. Takie bezmięsne smarowidło do chleba można oczywiście dowolnie modyfikować do własnych potrzeb… dodając czosnek, zioła czy ostre przyprawy.
Kolorowy obiad dla wielbicieli kaszy gryczanej. Podana w ten sposób smakuje wyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają. Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :)
Na piątkowe spotkania proponuję mały pogryzacz - odrywane ciasto, którego słodki wariant z cynamonem już kiedyś proponowałam na blogu. Każde z nich fantastycznie pachnie, a odrywanie jego pionowych plastrów sprawia niebywałą przyjemność :)
Postanowiłam trochę ochłodzić nas od zewnątrz, a że ostatnio zostało trochę ananasa którego nikt nie chciał jeść i znalazł swoje miejsce w szufladzie zamrażalnika to postanowiłam go teraz wykorzystać z innymi owocami i świeżymi listkami melisy cytrynowej. Jest mało słodki orzeźwiający i zimny ;-)
Pewnie bardziej się przyda w sezonie porzeczkowym;-) Ja wykorzystałam mrożone owoce, które jeszcze mi zalegały w zamrażarce, ale latem powtórzę go na pewno. Idealny do pasztetów i serów. Winny, kwaskowy o pięknym kolorze. Mój sos porzeczkowy był hitem na świątecznym stole;-)
Jeśli zjedliście już wszystkie wielkanocne wypieki, ale nadal Wam mało, mam przepis idealny. Idealny także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Tą babkę zrobicie w kilka chwil i gwarantuję, że smakiem zaskoczy każdego.
Pasztetu i to własnoręcznie zrobionego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest bardzo łatwy do zrobienia i na pewno będzie wszystkim smakował. Choć jest bez udziału mięsa zachwyci nie tylko wegeterian.
Przedstawiam kolejną słodkość na świąteczny stół – sernik! Troszkę mniej tradycyjny, bo w wersji marmurkowej, gdzie na spód z herbatników wykładamy masę serową z Nutellą na przemian z masą serową z wanilią, dzięki czemu powstaje charakterystyczny wzór.
Wrzucam tartę, klasyczną, na kruchym, cytrynową, pycha! Żółciutka i minimalistyczna, oczywiście jeśli chcecie możecie ją Wielkanoc(nie) ozdobić :) Ja lubię t a k ą, gładką, żółtą, prostą.
Sernik na śmietanie?? Musiałam spróbować… Oczywiście sernik wyszedł bardzo lekki i wilgotny. Delikatny jak chmurka, właściwie przypominał mi piankę :-) Bardzo nam wszystkim smakował.
Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym tygodniu. Kurczak w pikantnym sosie miodowo-musztardowym z wyczuwalnym masłem orzechowym, z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Odkąd pierwszy raz dodałam masło orzechowe do sosu, stosuję je coraz częściej, jest pyszne, a mój połówek je uwielbia:) Polecam!