Pasztet z czerwonej soczewicy
Pasztetu i to własnoręcznie zrobionego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest bardzo łatwy do zrobienia i na pewno będzie wszystkim smakował. Choć jest bez udziału mięsa zachwyci nie tylko wegeterian. Próba wypadła pomyślnie, także na pewno zagości u mnie na świątecznym stole. Możesz zrobić go sama, a satysfakcja murowana.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy- 230 g
100 ml oliwy
2 cebule
2 marchewki
1/4 korzenia selera
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki masła orzechowego
sól, pieprz, kmin rzymski
3 jaja L
masło i bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie:
- soczewicę wypłukać na sitku, zalać 2 szklankami bulionu i gotować , aż wchłonie całą wodę i stanie się puree
- obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju
- obrać marchewkę i selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do cebuli i smażyć powoli, aż zmiękną, zrumienią się i nabiora słodyczy. Pod koniec smażenia dorzuć przyprawy
- wymieszaj warzywa z soczewicą, masłem orzechowym i orzechami. Uzupełnij przyprawy, pamiętaj, że po dodaniu jaj smak pasztetu będzie łagodniejszy
- keksówę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, nadmiar bułki wysyp
- roztrzep jaja, wymieszaj z masą soczewicą, wlej ją do formy. Konsystencja pesztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć powietrze
- piekarnki nagrzej do 180` C i piecz 45 minut. Krój po całkowitym wystygnięciu