Sernik Piña Colada
Piña colada to słodki karaibski koktajl alkoholowy. Ma wyśmienity ananasowo-kokosowy smak. Kojarzy się z tropikami, latem i słońcem - czyli ze wszystkim co najlepsze. Ostatnio trafiłam na przepis z sernikiem Piña colada - no i jak się na pewno domyślacie zupełnie nie mogłam mu się oprzeć :) Sernik jest absolutnie wyjątkowy. Ma mocno wyczuwalny posmak, charakterystycznych dla Piña colady składników - czyli kokosa i ananasa. Umieszczony na delikatnym spodzie z kruszonych ciasteczek z dodatkiem wiórków kokosowych i polany pyszną masą śmietanową - stanowi absolutnie przepyszną całość.
Składniki wystarczają na formę o średnicy 28 cm. Bardzo ważne jest, aby składniki na sernik ocieplić w temperaturze pokojowej.
Spód sernika:
- 340 g ciasteczek owsianych kokosowych (lub Digestive)
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 kg twarogu (półtłustego lub tłustego)
- 250 g serka mascarpone
- 1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 400 ml mleczka kokosowego w puszce
- puszka ananasa (nie używać świeżego ananasa!)
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 - 400 g gęstego jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej (18% lub 30%)
- 1/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
Ananasy wyjąć z puszki na durszlak i dokładnie odsączyć. Przełożyć do blendera i dokładnie rozetrzeć na papkę (fot.2). Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i zebrać gęstą śmietanę z wierzchu (trochę mniej niż pół puszki). Pozostały płyn kokosowy można wykorzystać np. koktajlu piña colada :).
Teraz czas na masę serową. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce (fot.3). Włożyć do dużej miski. Do zmielonego twarogu dodać mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksować na małych obrotach miksera. Następnie dodać mleko skondensowane. Dodawać po jajku i żółtka, miksując po każdym dodanym przez około 15 sekund, na małych obrotach, do połączenia się składników. Następnie zmiksować z zebraną śmietanką kokosową a na koniec z musem ananasowym. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :) Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C. Masę wylać do tortownicy, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od krawędzi (fot.4) i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez 100 minut. Po tym czasie wysunąć sernik z piekarnika i wylać na niego mieszankę jogurtu greckiego (lub śmietany) z mlekiem skondensowanym. Piec sernik jeszcze przez 15 minut, tak jak poprzednio w 120˚C. Sernik całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu obkroić nożem przy samych bokach tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi.
Źródło: kwestiasmaku
drukuj przepis