Puszysty sernik na śmietanie
Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na wspaniały sernik na śmietanie, który znalazłam u Łucji i od razu bardzo mnie zaintrygował. Sernik na śmietanie?? Musiałam spróbować… Oczywiście sernik wyszedł bardzo lekki i wilgotny. Delikatny jak chmurka, właściwie przypominał mi piankę :-) Bardzo nam wszystkim smakował. Jak uda mi się gdzieś w polskim sklepie kupić mrożone jagody, to następnym razem będzie z jagodami, a nie borówkami. I kolejnym razem spróbuję piec go w niższej temperaturze, bo niestety bardzo popękał i nie wyglądał idealnie ale smak i tak wszystko rekompensował. :-) Serdecznie zapraszam, koniecznie wypróbujcie ten przepis na sernik na śmietanie :-)
To już ostatni przepis przed Świętami… dlatego, życzymy Wam Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Wielkanocnych :-)
Sernik na śmietanieSpód: (tortownica o średnicy 24 cm, lub forma o wymiarach 24×28 cm)
- 300 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Składniki na masę śmietanową:
- 1,2 l śmietany 18 %
- 180 g cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 białka
Dodatkowo:
- 250 g mrożonych jagód, lub innych owoców
- cukier puder do posypania
Śmietanę, cukier, mąkę i ziarenka wanilii ubić mikserem, do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę śmietanową.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta, następnie masę śmietanową i na wierzch owoce. Na wierzch na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe kruche ciasto.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut, aż sernik lekko się zrumieni. Wyłączyć piekarnik i w zamkniętym studzić sernik przez godzinę. Następnie całkowicie ostudzić na blacie. Schłodzić w lodówce przez noc.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-)