Babka ajerkoniakowa
Jeśli zjedliście już wszystkie wielkanocne wypieki, ale nadal Wam mało, mam przepis idealny. Idealny także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Tą babkę zrobicie w kilka chwil i gwarantuję, że smakiem zaskoczy każdego.
Składniki:
Wykonanie:
Przygotować dwa naczynia. W jednym naczyniu połączyć składniki suche, tj. mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, czyli olej, jaja i ajerkoniak.
Do mokrych składników dodać składniki suche - dokładnie zmiksować.
Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać do formy ciasto.
Babkę piec w 170 stopniach C przez 45-50 minut.
Upieczoną babkę odstawić na kilka minut. Lekko ostygniętą wyjąć ostrożnie z formy.
przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 150 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 200 ml oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego
- 5 jajek
- 250 ml ajerkoniaku
Wykonanie:
Przygotować dwa naczynia. W jednym naczyniu połączyć składniki suche, tj. mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, czyli olej, jaja i ajerkoniak.
Do mokrych składników dodać składniki suche - dokładnie zmiksować.
Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać do formy ciasto.
Babkę piec w 170 stopniach C przez 45-50 minut.
Upieczoną babkę odstawić na kilka minut. Lekko ostygniętą wyjąć ostrożnie z formy.
przed podaniem posypać cukrem pudrem.