Babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa
Jeśli zjedliście już wszystkie wielkanocne wypieki, ale nadal Wam mało, mam przepis idealny. Idealny także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Tą babkę zrobicie w kilka chwil i gwarantuję, że smakiem zaskoczy każdego.

Zdjęcie - Babka ajerkoniakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego
  • 5 jajek
  • 250 ml ajerkoniaku


Wykonanie:
Przygotować dwa naczynia. W jednym naczyniu połączyć składniki suche, tj. mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, czyli olej, jaja i ajerkoniak.

Do mokrych składników dodać składniki suche - dokładnie zmiksować.

Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać do formy ciasto.
Babkę piec w 170 stopniach C przez 45-50 minut.

Upieczoną babkę odstawić na kilka minut. Lekko ostygniętą wyjąć ostrożnie z formy.
przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Zdjęcie - Babka ajerkoniakowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów