Babka pomarańczowa
Bardzo smaczna, wilgotna, mocno pomarańczowa babka. Pięknie pachnie pomarańczą i wspaniale smakuje. Robiłam ją jakiś czas temu, gdy wzięła mnie chęć na cytrusowy wypiek. Będzie idealna oczywiście na zbliżającą się Wielkanoc. Można ją z wierzchu oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem. :)
Źródło przepisu: I love bake.
Składniki:
*3 szklanki mąki tortowej
*1,5 szklanki cukru
*225 g masła
*5 jajek
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
*2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
*1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy
*szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą. W oddzielnej misce zmiksować miękkie masło razem z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując. Następnie naprzemiennie dodawać suche składniki oraz sok z pomarańczy. Na koniec dodać wanilię, skórkę z pomarańczy i wymieszać do połączenia.
Formę na babkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut, do "suchego patyczka".
Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku przez 15 minut, aby lekko ostygło, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć babkę z formy i pozostawić do ostudzenia.
Można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego :)