Sernik marcpanowy

Sernik marcpanowy

Zdjęcie - Sernik marcpanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam nadzieję że znajdą się tu smakosze marcepanu jeżeli tak to ten sernik na pewno jest dla Was. Ja z pewnością do nich należę uwielbiam marcepan pod każdą postacią a ten sernik jest po prostu pyszny mokry , intensywny w smaku , aksamitny i wprost rozpływa się w ustach. Polecam 

na spód

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g masła

na masę twarogową

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 400 g masy marcepanowej
    5 jajek
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    1/2  szklanki cukru
    2 łyżki maki pszennej
    2 łyżki soku z limonki

ponadto

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 100-150 g płatków migdałów

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia od środka a z zewnątrz folią aluminiową aby podczas pieczenia nie dostała się woda.

Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami , wyłożyć spód tortownicy.
Do miski wkładać pokruszone kawałki masy marcepanowej i wbijać do jednym jajku. Gdy składniki się połączą dodać cukier, następnie po trochu dodawać twaróg oraz śmietanę - zmiksować.
Masę serową wymieszać delikatnie z sokiem i przesianą mąką  wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto postawić na blaszce od piekarnika i wlać na  nią wrzącą wodę, piec w 180 C przez ok 60 minut. Wyjąć z piekarnika i przygotować polewę i migdały.

Do rondelka wlewam mleko i dodaję połamaną czekoladę podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada tylko się rozpuści ściągam z ognia lekko studzę i polewam sernik. Płatki migdałów rumienię na suchej patelni teflonowej i posypuję wierzch.
Gdy sernik trochę przestygnie wstawiam do lodówki aby porządnie się schłodziło.
Smacznego 

Zdjęcie - Sernik marcpanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik marcpanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik marcpanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 przepis własny

 

Kategorie przepisów