Typowe letnie danie to makaron z warzywami. Do przygotowania także w zimie, z mrożonej fasolki. Smakuje wspaniale i do tego oczywiście jest bardzo szybkie. Polecam:)
Tradycyjnie każdego roku w środku lata piekę bezę Pavlovę ze wszystkimi najlepszymi w tym okresie owocami. Maliny, jeżyny, porzeczki i borówki aż się proszą, żeby ukryć je w pierzynce z bitej śmietany i umieścić na chrupiącej bezie z piankowym wnętrzem. W tym roku postanowiłem pójść o krok dalej i upiec ogromny tort bezowy przełożony skarbami lata.
Pyszna, letnia sałatka z kapusty. Swoją piękną barwę zawdzięcza kapuście czerwonej, ale jest też biała, dzięki temu jest delikatniejsza w smaku. Lekko słodka. Pyszna do obiadu ale i do kanapki. Bardzo polecam.
Lubicie pasty do kanapek ? My tak, a ostatnio dzieciom posmakowała taka z jajkiem, awokado i natką pietruszki. Moja córcia najpierw zjadła na kanapce, a potem samą wyjadała z miseczki łyżeczką :-) Więc dzieciom powinna posmakować, a i dorosłym też :-)
Najprostszy i nasmaczniejszy pomysł na obiad na upalne dni znajdziesz w kuchni śródziemnomorskiej. Dziś propozycja z kuchni greckiej na danie syte i pożywne, a w roli głównej kritharaki i świeże, sezonowe warzywa.
Ciasto z kremem cytrynowym okazało się natomiast większym hitem niż wszystkie placki z jagodami, jogurtowce z truskawkami serniki z wiśniami razem wzięte. To zupełnie nie wakacyjne ciasto znika w ekspresowym tempie nawet w największe upały. Jest apetycznie wilgotne, puszyste, lekkie i kwaskowe. Do tego oczywiście bardzo proste i niezbyt pracochłonne jak na ciasto z kremem.
Mam ostatnio słabość do fasolki szparagowej. Tutaj zawinęłam ją wraz z marchewką w schabowe roladki, spanierowałam, usmażyłam i mieliśmy bardzo smaczny obiadek :)
Bakłażany z czosnkiem czyli po irańsku Mirza ghasemi. Bardzo popularne danie w kuchni perskiej, która wciąga mnie coraz bardziej. Chociaż danie tak egzotyczne, jest jak najbardziej do wykonania w domu, gdyż wszystkie składniki są łatwo dostępne.
Jest kolejny już przepis podstawowy. Oznacza to, że możesz takie ciasto wykorzystać jako bazę pod np. tartę lub kruche ciasto z owocami (...).
Albo możesz po prostu zrobić z tego ciasta ciasteczka.
Skoro sezon na pomidory w pełni, korzystajmy z ich uroku i przetwarzajmy na wszystkie sposoby, bo przetworzony pomidor to zdrowszy pomidor, poddany obróbce termicznej zwiększa ilość likopeny, mającego działanie przeciwnowotworowe.
Mam w ogródku prawdziwą klęskę urodzaju rukoli. Rośnie jak dzika i końca plonów nie widać. Ponieważ aż żal jej nie zjeść, przerabiamy rukolę na każdy możliwy sposób, rukolowe pesto liczymy na kilogramy, ale konieczne było znalezienie innych niż sałatka pomysłów na jej przetworzenie.
Rolada leśny mech to mój najnowszy pomysł na popularne tureckie ciasto ze szpinakiem w nowej odsłonie. Zamiast przygotowywać je tradycyjnie w tortownicy, proponuję upiec je w prostokątnej blaszce, zwinąć i napełnić bitą śmietaną z serem mascarpone oraz borówkami. Rolada szpinakowa leśny mech jest super prosta w przygotowaniu, a wydaje mi się, że całkiem efektowna. ;) Takim ciastem z pewnością zaskoczycie domowników i wszystkich gości!