Sałatka z pieczarkami

Sałatka z pieczarkami


Smaczna warzywno-jajeczna sałatka z pieczarkami. Świetnie sprawdzi się na weekendowych imprezach rodzinnych, czy też w gronie przyjaciół, ale także jako kolacja czy przekąska na co dzień :)

Zdjęcie - Sałatka z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (Inspiracja: "Smaczna pyza")

  • ok. 500 g pieczarek
  • 5 sporych ogórków konserwowych
  • 1 małe jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 3 duże jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • 0,5 pęczka koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól i pieprz


W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić do niej opłukane wcześniej pieczarki i gotować na niedużym ogniu przez ok. 8-10 minut. Następnie osączyć je na durszlaku i przestudzić. Schłodzone pieczarki pokroić w średnią kostkę, wrzucić na sitko i delikatnie odcisnąć z wody. Wrzucić do miski.
Ogórki pokroić w kostkę. Jabłko, cebulę i jajka obrać, również pokroić w kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce z pieczarkami. Dodać majonez, musztardę, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszać i odstawić na min. 2 godziny. Po tym czasie, ewentualnie doprawić. Przechowywać w lodówce.

Zdjęcie - Sałatka z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów