Pierogi z czereśniami i sosem z białej czekolady
Te pyszne pierożki zobaczył mój syn i na jego prośbę one też powstały. Pierogi znalazł tutaj. Są pyszne, czereśnie i sos z białej czekolady tworzą bardzo zgrany duet. Najgorsze jest lepienie, ale mi ono nie przeszkadza, więc jak i Wam nie to róbcie, póki są, a słyszałam, że niestety już czereśnie się kończą :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
około 1 kg wydrylowanych czereśni
Ciasto:
- 560 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml gorącej wody (60 - 70 stopni)
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko L
- 1/2 łyżeczki soli
Sos z białej czekolady:
- 175 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
1. Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, do momentu, aż będzie ono jednolite i gładkie i będzie odchodziło nam od dłoni.
2. Ciasto dzielimy na dwie lub więcej części, wałkujemy każdy na cienki placek. Szklanką lub kubkiem wycinamy koła, nakładamy po 2 czereśnie (4 połówki) i formujemy pierożka.
3. W międzyczasie do garnka wlewamy wodę, dodajemy troszkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek wrzucamy partiami przygotowane pierogi. Gotujemy do momentu wypłynięcia.
4. Podczas gotowania się pierożków możemy przygotować sos: śmietankę wlewamy do rondelka, podgrzewamy i jak zacznie się gotować zdejmujemy z gazu. Wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy do momentu, aż nam się ładnie rozpuści.
5. Na talerzy wykładamy pierożki i obficie polewamy sosem :-) Smacznego :-)