Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy z czekoladą


Nie lubię wyrzucać jedzenia, a jak każdemu zdarza mi się kupić czegoś za dużo. Najbardziej problematyczne są warzywa i owoce, które po pewnym czasie nie wyglądają apetycznie, choć nadal nadają się do spożycia. Wtedy najlepiej je przetworzyć. Banany których skórka zaczyna brązowieć doskonale nadają się do przygotowania koktajlu albo ciasta bananowego zwanego też chlebkiem bananowym. Sekretem udanego ciasta/chlebka bananowego są właśnie przejrzałe banany, które im ciemniejsze tym słodsze. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia ani miksera ani innego sprzętu mieszającego. Wystarczy miska,widelec, blaszka i piekarnik. Wspaniale smakuje ale też pachnie. Polecam jako słodkie śniadanie z kremem czekoladowym i orzechami. Pycha!
Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
100 g cukru brązowego
1 jajko, rozbełtane
75 roztopionego masła lub oleju kokosowego
170 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
70 g posiekanej gorzkiej czekolady


Przygotowanie:
Podłużną formę o długości 24 cm (tzw keksówkę) smarujemy masłem lub olejem kokosowym i posypujemy bułką tartą.
Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z cukrem, jajkiem i przestudzonym masłem. Mąkę mieszamy z solą i sodą, po czym dodajemy do bananów. Dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów