Mafé
Kto by pomyślał, że z bardzo prostych, łatwo dostępnych składników można przygotować "egzotyczne", afrykańskie danie. Mafe (inaczej maffe lub maafe) to gulasz z masłem orzechowym pochodzący z Senegalu i Gambii. Zwykle wykorzystuje się do niego baraninę, ale też kurczaka lub rybę, oraz warzywa do wyboru: ziemniaki, bataty, maniok, dynię, marchew czy rzepę. Doprawia się go m.in. kostkami Maggi, ale można je pominąć ;) Danie jest nieskomplikowane, ale smakuje wyjątkowo!
Mafe
- 1 cebula
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 marchew
- 2 ziemniaki
- kilka małych suszonych ostrych papryczek
- 150ml przecieru pomidorowego
- 150ml wody
- sól
- 100g naturalnego masła orzechowego
1) Cebulę posiekać, a mięso pokroić w kostkę.
2) Rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i mięso.
3) Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do garnka.
4) Dodać pokruszone ostre papryczki, przecier pomidorowy, wodę i sól do smaku.
5) Gotować przez 25 minut, pod koniec dodać masło orzechowe.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal