Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska

Jakiś czas temu oglądaliśmy program kulinarny, w którym Jamie Oliver przygotowywał zapiekankę pasterską. Danie wyglądało tak apetycznie, że postanowiłam w miarę swoich możliwości i dostępnych składników je odtworzyć. Zamiast jagnięciny użyłam karkówki wieprzowej, a do farszu dodałam tak jak Jamie marchewkę i groszek, ponadto udusiłam to wszystko w passacie pomidorowej. Warstwę ziemniaczaną wymieszałam z żółtym serem oraz tymiankiem i całość zapiekłam. Słuchajcie, wyszła bomba! Wiadomo, nie jest to dietetyczny obiad, ale jest przepyszny :)

Zdjęcie - Zapiekanka pasterska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 4-5 porcji:
Farsz:
  • ok. 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 nieduże marchewki
  • 700 g passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, suszony tymianek, wędzona słodka papryka w proszku
  • 1 puszka groszku konserwowego (lub mrożonego)
Warstwa ziemniaczana:
  • ok. 1,20 kg ziemniaków
  • ok. 100 g żółtego sera
  • 1 duża łyżka masła
  • kilka łyżek mleka
  • suszony tymianek i świeżo mielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz, posypać solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i smażyć, aż płyn wyparuje, a mięso zacznie się złocić. Gdy mięso zacznie się przysmażać dorzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 2-3 minutach dodać obraną i pokrojoną w cienkie półplasterki marchewkę. Wymieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty. Całość zalać passatą pomidorową, delikatnie posolić, dodać suszony tymianek i paprykę. Wymieszać i dusić bez przykrycia ok. 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje.
W międzyczasie obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy sos będzie już dochodził ziemniaki utłuc na puree z masłem, mlekiem, pieprzem i tymiankiem. Na koniec dodać żółty ser i dokładnie wymieszać.
Do gotowego farszu wsypać groszek, wymieszać. Farsz przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu delikatnie porozkładać warstwę z ziemniaków i sera. Zapiekankę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i zapiekać ok. 40 minut (ostatnie 10-15 minut z termoobiegiem), aż wierzch delikatnie się zarumieni. Podawać na ciepło posypaną posiekanym koperkiem.


Zdjęcie - Zapiekanka pasterska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów