Ciasteczka kruche- przepis podstawowy
Kto z nas nie lubi kruchych, maślanych ciasteczek??? Chyba nie ma takiej osoby. Dla mnie kojarzą się z domem rodzinnym i weekendami, bo własnie wtedy Mama zabierała się za piecznie.
U mnie w domu, jest trochę inaczej, bo piekę średnio 3-4 razy w tygodniu. I jak to mówi mój Mąż: Nasz dom pachnie ciasteczkami.
I tak właśnie jest.
Przepis prosty, w miarę szybko, a wszyscy domownicy zachwyceni.
Dlatego podaję przepis, który doskonale nada się na ciasteczka, oraz jako baza pod tarty czy ciasta kruche z owocami jak np: ciasto kruche z rabarbarem.
Porcji:
około 47 ciasteczek w kształcie cyfry 4 (to na urodziny mojej córeczki), wysokość ciasteczka to 8cm
Składniki:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g zimnego masła
100 g oleju kokosowego/masła
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka (białka zachowaj na bezę)
szczypta soli
Sposób wykonania:
Nastaw piekarnik na 170C. I przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Do misy od miksera dodajemy mąki, masło, pokrojone w kostkę, olej kokosowy, cukier, proszek do pieczenia i sól. Ucieramy, aż ciasto zacznie przypominać mniej więcej bułkę tartą. Zacznie się zbrylać. Dodajemy żółtka i dalej ucieramy około 1 minuty. Ręką zagniatamy ciasto w kulę.Owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Podsypując blat mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm i wycinamy ulubione kształty.
- Pieczemy około 20 minut lub do zarumienienia.