Maślankowe ciasto z truskawkami i kruszonką
Puszyste i niesamowicie smaczne ciasto z chrupiącą
kruszonką ! Doskonałe do popołudniowej herbaty czy kawy
SKŁADNIKI: 350
g mąki (najlepiej typ 450/500)
1 szklanka maślanki
3 jajka
1/2 szkl. oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 450-500 g truskawek
Kruszonka:
80 g masła
100 g mąki
100 g cukru
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę masło i cukier
rozcieramy w palcach. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki.
2.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy
maślankę i olej. Dokładnie miksujemy.
3.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy
partiami do masy cały czas miksując.
4. Ciasto przelewamy na blaszkę natłuszczoną i wyłożoną
papierem.
5. Na wierzchu układamy kawałki truskawek.
6. Całość posypujemy kruszonką
7. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C