Grzyby oczyścić, umyć, zagotować w lekko osolonej wodzie. Do gara wlać wodę, ocet, wsypać cukier i sól. Dołożyć kilka listków liścia laurowego, kilka ziaren ziela angielskiego, sporą część pieprzu czarnego, gorczycy. Zagotować.
Ciekawy pomysł na przyrządzenie kurczaka. Bałam się połączenia mięsa z ciastkami, ale wyszło całkiem smacznie. Kurczak, dzięki marynowaniu w jogurcie jest niezwykle soczysty i miękki, panierka zaś okazała się przyjemnie chrupiąca.
Zamarzyła mi się drożdżowa strucla z jabłkami. Pamiętam takie z dzieciństwa, u nas w domu często bywały z makiem, z serem ale najbardziej smakowała mi z jabłkami. Wogóle jabłka to jedne z moich ulubionych owoców a że dzisiaj jest jego święto zrobiłam tę struclę.
Wczoraj na obiad były pulpety według przepisu Nigelli. Sos niby taki zwykły, robiłam podobny już wiele razy ale jednak wczoraj smakował nam bardziej. Aromatyczny o kremowej konsystencji był przepyszny i świetnie pasował do mięciutkich pulpecików.
Smaczne, pachnące cynamonem, słodkie ciasto, na które przepis znalazłam w gazetce z serii Pani Domu poleca "Ciasta - ABC udanych wypieków" (nr 6, 2009r). Specyficzne w smaku, bo zrobione w całości z mąki pełnoziarnistej. Fajny pomysł z dodatkiem orzechów włoskich do ciasta oraz miodu do jabłek. Następnym razem zmniejszę tylko ilość cukru, bo jak dla mnie jest ono ciut za słodkie i po jednym kawałku człowiek ma dość. Choć może jest to jakiś sposób na ograniczenie żarłoczności? ;)
Grzybów w Trójmiejskich lasów jest zatrzęsienie. Jeszcze się dobrze nie wejdzie do lasu, a już mamy pełen kosz. I nie trzeba się katować wstawaniem o 4 rano, żeby pojechać na Kaszuby lub w Bory Tucholskie. Wystarczy się wybrać na popołudniowy spacer. Po godzinie z małym hakiem można już szykować słoiczki lub suszarkę, w zależności od tego co chcemy uzyskać. Przyda się też patelnia, trochę masła i cebulka – na bieżące potrzeby :).
Bardzo lubię udziec z indyka, zarówno do pieczenia, jak i duszenia. Stanowi bardzo dobrą alternatywę dla wieprzowiny czy wołowiny, jeśli chcemy unikać czerwonego mięsa. A grzyby są już z tegorocznych grzybobrań - najlepiej użyć oczywiście borowików, ale mogą być także podgrzybki czy koźlarze.
Ponownie dziękuję wszystkim Czytelnikom i odwiedzającym, dzięki którym mój blog znalazł się w pierwszej setce najczęściej odwiedzanych blogów w Polsce. Z rankingiem można zapoznać się tutaj, a dla Was wszystkich mam dzisiaj pyszne spaghetti carbonara, przygotowane we Włoszech według przepisu na opakowaniu makaronu.
Mocno czekoladowe brownies bardzo ciężkie i syte, z mocnym smakiem czekolady. Początkowo rośnie a potem opada, jak również pęka w czasie pieczenia. Ale jego smak nadrabia wszystko bardzo polecam osoba które lubią czekoladę :-)